Рио Тинто брине Вучића само због рејтинга

0

Foto: Beta/Miloš Miškov

Идеја председника Србије Александра Вучича да треба увести мораторијум на изградњу рудника литијума у Србији до краја године представља нови тактички потез власти како би се ескивирало отказивања уговора компанији Рио Тинто, сматра стручна јавност.

Такав предлог, председник Вучић изнео је током гостовања на Радио-телевизији Србије нагласивши да се противи намери Владе Србије да под притиском јавности донесе одлуку о раскидању уговора са британско-аустралијском компанијом Рио Тинто о изградњи рудника литијума у околини Лознице. Такав став Вучич оправдава да би отказивањем уговора о истражним радњама тој мултинационалној компанији Србија изгубила развојну шансу али и знатну суму новца коју би морала да плати као одштету Рио Тинту. Раније је Вучић изјавио да би одштета могла да износи чак око милијарду евра. С обзиром да је председник Вучић тај у Србији који доноси све важне одлуке да се наслутити да се о опцији мораторијума у власти озбиљно размишља.

Када је пак реч о плаћању одштете Рио Тинту у случају да му Влада Србије откаже гостопримство у Србији због противљења еколошких организација и великог броја грађана изградњи рудника литијума економисти и правници сматрају да би у том случају наша земља морала да плати одштету. Са друге стране, представник иницијативе Крени промени Саво Манојловић истиче да то ипак није тако најављујући да ће данас у јавност изнети предлог правног решења којим Србија Рио Тинту “неће морати да плати ни један динар под условом да не постоји ниједан тајни споразум државе са том компанијом”.

Надлежни у Србији тврде да би наша земља у случају отказивања уговора о истражним радњама које Рио Тинто има а сходно актуелном Закону о рударству морала да плати одштету тој компанији. Наиме, тај закон предвиђа, што пре његовог доношења у Србији није био случај, да она компанија која се бави истраживањем рударског налазишта има и ексклузивно право да га експлоатише ако се за то одлучи. Другим речима није потребно организовати тендер који би одредио ко ће обављати експлоатацију руде.

Прочитајте још:  Страхоте Јасеновца: ЗАДАХ ЉУДСКИХ ТЕЛА КОЈА ГОРЕ И ДАНАС ОСЕЋАМ У НОЗДРВАМА

Економиста Милан Р. Ковчевић истиче да је једини разлог због чега председник Вучић предлаже да се донесе мораторијум на изградњу рудника литијума у Србији куповина времена.

– Када се предлаже мораторијум на одређену ствар онда је разумно очекивати да се образложи шта се њиме намерава постићи односно шта треба урадити или сагледати док је он на снази. У овом случају тога нема тако је јасно да се одлука о отказивању уговора Рио Тинту о истраживању руде литијума жели пролонгирати за после избора. Колику би штету Србија платила ако би је Рио Тинто тужио због отказивања уговора зависи од више фактора. Приликом доношења одлуке о томе суд би морао да узме у обзир да је до ње дошло због противљења грађана а умногоме би зависила и од уговора који су потписани односно докумената које у вези тога поседују једна и друга страна – наводи Ковачевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Адвокат Бранко Павловић нема дилему да ће Србија ако Рио Тинто буде принуђен да оде одштету ипак морати да плати.

– Правно гледано Рио Тинто се може позвати на то да га је власт у Србији довела у заблуду да ће моћи да оствари своју инвестицију због које је уз ризик да у Јадру има довољно руде литијума почео са истражним радњама. У случају такве тужбе Србија би морала да исплати одштету тој компанији а колика би била та сума заиста је тешко рећи – објашњава Павловић.

Он додаје да се предлог председника Вучића о мораторијуму на изградњу рудника литијума може гледати као тактички порез власти али да он не мора да буде успешан.

Прочитајте још:  Стигао Вучићев пријатељ Столтенберг, дочекао га Вучевић

– Вучић је спреман да излази у сусрет страном фактору док год то не шкоди његовом рејтингу. Уколико се покаже да му рејтинг пада због Рио Тинта уговор који та компанија има у Србији ће истог тренутка бити раскинут. Мораторијум пак властима даје одређено време у којем би могло да се преиспита да ли је по питању изградње рудника литијума у јавности ситуација иста почетком следеће године. Ако није до изградње би онда могло да дође. Мораторијум је и мач са две оштрице јер један део противника изградње рудника може да мотивише да на изборима у априлу гласа против власти – наводи Павловић.

Експерт за страна улагања Махмуд Бушатлија тврди да је проблем настао због одредби Закона о рударству које дају екслузивно право онеме ко истражује руду да је и ископава.

-То се противи постулатима тржишне економије где се онај ко ће експлоатисати руду добија на тендеру. На тендеру се добија најбоља понуда а с обзиром да компанија која изводи истражне радове аутоматски не стиче и права за истраживање обезбеђује се аутентичан извештај о исплативости те инвестиције у првом реду када је реч о заштити екологије и здравља становништва – наводи Бушатлија.

Наш саговорник каже да Србија губи због тога што се у јавност износе информације о могућем раскидању уговора са Рио Тинтом.

-На тај начин та компанија има прлику да се добро организује и припреми за заштиту својих финансијских интереса пред међународном арбитражом или судовима. Надлежни у Србији су морали претходно да осмисле стратегију наступања према Рио Тинту, у интересу заштите интереса државе, уместо најава у медијима да размишљају да раскину уговор. Оно на шта би Србија требало да се концентрише у овој ситуацији како би парирала Рио Тинту је формирање лобистичке групе и квалитетног адвокатског тима који би је заступао – закључује Бушатлија.

Прочитајте још:  Вучић обећао својим глобалистима: Србија ће издати зелене обвезнице

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *