Финска: Не преговарамо о уласку у НАТО и немамо такав план у будућности

0
финска

Финска (Фото: Depositphotos/dnaumoid)

Финска не планира да се придружи НАТО-у, изјавио је данас министар спољних послова те земље Пека Хависто.

Он је то рекао усред појачаних безбедносних тензија између њених суседа Русије и Украјине.

“Финска не разговара о придруживању НАТО-у и нема такав план у будућности… Безбедносна политика Финске остаје непромењена”, рекао је Хависто новинарима на после састанка министара спољних послова Европске уније у Француској, пренела је агенција Ројтерс на свом сајту.

Коментаришући упозорење пољског министра спољних послова да је Европа ближа рату него што је била у последњих 30 година, Хависто је рекао да разуме притисак под којима су Украјина и Пољска због нагомиланих безбедносних тензија на њиховим границама.

“Али надам се да нисмо у таквој ситуацији”, рекао је Хависто.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Интересовање Финске и Шведске за чланство у НАТО-у било је тема међународне расправе ове недеље док су руски и амерички званичници разговарали о безбедносној политици у Женеви.

У четвртак је амерички државни секретар Ентони Блинкен наговестио у интервјуу за МСНБЦ да Финска жели да се придружи НАТО-у након што је портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао новинарима у среду да ће Русија улазак Финске у НАТО сматрати “инструментом конфронтације”.

И заменица америчког државног секретара Викторија Нуланд рекла је да ће САД бити спремне да размотре захтев Финске и Шведске за улазак у НАТО чим те земље изразе жељу. Шведска и Финска нису чланице Алијансе, али сарађују са њом као партнерске државе.

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *