Ко је крив за умирање и бескрајно чекање по редовима испред ковид амбуланти

0

Ковид болница (Фото: Јутјуб)

Више од 13.000 заражених дневно, редови испред ковид-амбуланти, редови у којима исцрпљени и болесни чекају сатима, редови у којима се, без претеривања, умире. По старом српском обичају питање одговорности за све што нам се дешава протеклих дана, за понижавање болесних грађана се не покреће – нико није крив.

Јуче је одржана седница Кризног штаба, а са ње смо чули признање да нема решења за агонију пацијената који сатима чекају. Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић је Гојковић, отворио је душу.

„Све знам, али мораћемо да чекамо. Србија нема веће капацитете. нема чекања само у Кини, а знамо какве су тамо мере…“

Тиме као да је убио наду и решење које је претходно понудио лично председник Србије.

“Мој предлог је да Сајам не буде пункт за вакцинацију, да ту буде највећа ковид амбуланта, да највише лекара ту ставимо, да људи не стоје по хладноћи”, рекао је Вучић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У међувремену, дочекала нас је још једна смрт испред ковид-амбуланти – редови који никако да се смање, а одговорности нигде.

Председник Синдиката лекара и фармацеута Раде Панић нема дилему – пре свега одговорни су министар здравља Златибор Лончар и премијерка Ана Брнабић.

“На првом месту одговоран је министар здравља који је неистинито извештавао и председника и премијерку о томе у каквом је стању здравствени систем. Више пута је изјављивао да здравствени систем може да издржи”, подсећа Панић.

Он додаје да би могла да се направи боља организација и расподела капацитета наређењем министра Златибора Лончара.

Наш саговорник сматра да је одговорна и премијерка због изостанка правих мера, али и због обмањивања грађана у вези са стварном епидемиолошком сликом

Прочитајте још:  Други случај Короне у Србији - код Кинеза

“Одговорност је и на директорима установа и начелницима који нису успели да на ефикасан начин организују рад и тако омогуће несметану здравствену заштиту свим грађанима Србије”, каже Панић. И додаје да су они ти који би требало да реагују унутар својих установа и пре нких званичних одлука са виших инстанци.

Нехумано – тако оно што нам се дешава протеклих дана описује епидемиолог Зоран Радовановић.

“Много је здравствених радника отишло у иностранство, много их је тренутно болесно па нема услова за неко драстично повећање капацитета. Ипак, оно што је могло да се уради је да се обезбеде хуманији услови – да људи не чекају сатима и падају у редовима на хладноћи. Где су ти електромски системи који би олакшали живот и пацијентима и лекарима?”, пита Радовановић.

Додаје да би требало порадити и на бољој тријажи пацијената.

И он сматра да је одговорност несумњиво на Министарству здравља, али и на директорма здравствених установа.

“Реч је страначким кадровима који су ту где јесу зато што не таласују о немају сопствену иницијативу”, зајључује Радовановић.

Нова.рс покушала да је добије одговор на питање шта ће бити урађено како би се рад ковид-амбуланти боље организовао и тако олакшао живот зараженима? Обратили смо се Министарству здравља, питали смо и државноиг секретара Минрсада Ђерлека. До објављивања овог текста одговор није стигао.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *