Шиптарски окупатори забранили улазак гласачког материјала за референдум

0
затвора косова

(Фото: Јутјуб)

На Мердару је забрањено уношење материјала за референдум у Србији, огласила се јутрос “Косовска полиција”, а преноси портал Коссев.

Да су тројица возача камиона Поште Србије са материјалом неопходним за одржавање референдума и координатор Републичке изборне комисије Марко Јанковић, приведени синоћ на Мердару, а гласачки материјал заплењен, саопштио је исте вечери директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић. Јутрос је у Јутарњем дневнику РТС саопштио и да су координатор и возачи пуштени након интервенције официра за везу Дејана Павићевића, али и да је материјал и даље на Мердару.

Петковић тврди да је ОЕБС требало да сачека гласачки материјал за референдум као и ранијих пута када се гласало, али којем се косовске власти сада противе. Међутим, навео је да се ОЕБС „није појавио“, већ уместо њих „10 различитих полицијских возила Косовске полиције који су запленили мобилне телефоне лишили слободе наше људе и запленили изборни материјал“.

Сада је своју верзију догађаја изнела и окупаторска полиција, наводи Коссев.

„Дана 14.01.2022.године, у 21:40 часова, на гранични прелаз Мердаре који повезује Србију са Републиком Косово (РКС), на улаз у нашу земљу, дошла су три возила (једно возило и два камиона) српских регистарских ознака, у којима је било шест лица. Полицијске јединице су током спровођења задатака и процедура-контрола које се примењују на граничним прелазима, уочиле да је камион био натоварен материјалом за који се сумњало да ц́е бити коришц́ен за ‘референдум’ који се очекује у Србији. На основу службених информација, дужности и овлашц́ења полиције, забрањен је улазак у РКС овог материјала који се превозио без одговарајуц́е дозволе. У сарадњи и координацији са правосуђем, два превозна средства (камиона) су упуц́ена надлежном царинском органу, док су се лица након обављеног разговора вратила у Србију својим возилом. Случај ц́е се и даље водити у сарадњи са надлежним институцијама и правосудним органима“, навела је Косовска полиција.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Срби у Аустралији могу да гласају, а на српском Косову и Метохији - не

Тзв.косовска скупштина ванредно заседа данас у 14 часова управо на тему референдума који организују српске власти, те захтевима који су стизали, како из Београда, тако и од међународних представника, да се он, упркос противљењу Приштине, спроведе у српским срединама на КиМ. Седница би, према најавама, требало да резултира усвајањем резолуције.

“Косовска председница” Вјоса Османи, премијер Аљбин Курти и председник парламента у Приштини Гљаук Коњуфца огласили су се јуче заједничким саопштењем у којем су се још једном успротивили референдуму и поновили да ће Србима на Косову бити омогућено да гласају само путем поште и Канцеларије за везу у Приштини, што Београд одбија.

Овом саопштењу претходио је састанак амбасадора земаља Квинте и ЕУ на Косову са косовским званичницима а након заједничког саопштења којим су апеловали на Приштину да омогући Србима са Косова да гласају на предстојећем референдуму „у складу са устаљеном праксом“.

Београд и Српска листа сада инсистирају на референдуму за српске држављане на Косову. Србија је прво од ОЕБС-а затражила да организује гласање, а потом када, од косовске владе „није стигло зелено светло“, покренула дипломатске активности преко Брисела.

Дан пред одржавање референдума за промену Устава Србије и даље је неизвесно да ли ће се он и како одржати и за српске држављане на Косову.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *