“Легална” пљачка државе: Откривамо како машински мозгови из СББ обрачунавају порез

0

(фото:United Group, ATAImage)

Ово су неке од шема на основу којих СББ успева да уплати мање новца у буџет Републике Србије од предвиђеног.

Сви грађани Србије сведоци су како се већ месецима у одређеном делу јавности, нарочито у медијима у власништву Унитед групе, води синхронизована кампања против Телекома Србије. Тенденција да се Телеком престави као губиташко предузеће, које се расипа новцем грађана и грца у дуговима, иако сви званични документи показују управо супротно, долази из само једног разлога а то је неминовно јачање Телекома на свим тржиштима.

И врапци на грани знају да је власник компаније СББ управо Унитед група, која нечасно и подло, али заиста грчевитом борбом посредством других компанија које има у власништву, покушава да обмане грађане Србије и представи СББ жртвом “злог Телекома”.

Сада је откривено да и упркос нарушеном тржишном монополу који је уживала годинама, компанија СББ успева попут реке понорнице, да пронађе рупе и пукотине у закону, како би се на све начине домогла умањеног обрачуна за разне порезе. У наставку откривамо неке од шема на основу којих СББ успева да уплати мање новца у буџет Републике Србије него што би то реално требало.

Порески саветници у СББ су изгледа започели каријеру као перачи прозора

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Приходи “сироте компаније” која послује у монополским условима Телекома, у 2019. су били чак 235 милиона евра а у 2020, години пандемије, су порасли за милион евра. Овде уочавамо да за разлику од 2000-их година, како је једном рекао Драган Ђилас, у нашој земљи данас очигледно постоје људи који могу да израчунају колико је 20% од неког броја. Или су једноставно књиговође СББ-а ванредни машински мозгови, који су каријере започели перући прозоре, попут неких политичара.

Па тако пословним расходима, којима привредно друштво оптимизује порезе у минималном износу од 80.000.000 евра, а што су расходи који нису реални, буџет Републике Србије бива оштећен за минимум 4 милиона евра на годишњем нивоу. Они овим махинацијама и представљањем нереалних трошкова умањују пореску основицу, на основу које се обрачунава порез на добит. Неки од пословних расхода представљају ставке попут реемитовања програма, трошак амортизације опреме или пословних расхода (повезана лица), што је посебно занимљиво.

Прочитајте још:  Заробљени војник Оружаних снага Украјине говорио о пљачки украјинских војника у Мариупољу

У финансијским књигама СББ-а једно повезано правно лице нам звучи познат

У ревизорском извештају до кога смо дошли, наводи се да су у 2020. години констатоване дугорочне обавезе према повезаним правним лицима у износу од чак 295 милиона евра! Једно од повезаних правних лица из иностранства је, гле чуда, Унитед Гроуп Б.В. Холандија, од којих је СББ узео дугорочни кредит на који плаћа камату. Да, добро сте разумели – СББ, у власништву Унитед групе, позајмљује новац од Унитед Гроуп Б.В. Холандија и на то узима камату. Уз то, главница кредита је у фази мировања (грејс период), што значи да се на кредит плаћа пун износ камате. И сада би обичан човек помислио – фирма сама себи позајмљује новац и на то узима камату, И то у пуном износу!? Зар није то бизарно? У свету СББ-а, свако зашто има своје зато.

Неплаћањем главнице кредита, стичу се услови за књижење камата у пуном износу и аутоматски се смањује укупна добит, а следећи логичан корак је да је и порез на ту добит мањи. Тако је Унитед група, користећи машински мозак, смислила да на овај начин превари државу Србију и оштети њене грађане. Тако су, рецимо 2018. године, према ревизорском извештају, финансијски расходи (камате) били 18.200.000 евра, 2019. 17 милиона, а прошле године 15 милиона евра. Да појаснимо, Унитед група позајми сама себи новац, на то плаћа камату од неколико милиона евра и за толико умањи основицу за обрачунавање пореза на добит у Србији. Генијално, зар не?

Холандија, Швајцарска… фали још само Маурицијус
Уколико сте помислили да су машинци у СББ толико ограничени и да су у стању да смисле како само да сами од себе позајме паре и тако умање укупну основицу за обрачунавање пореза на добит – преварили сте се! Уколико паре могу да се позајмљују од самог себе, господа машинци из СББ-а би вас упитала: а зашто онда са самим собом не може да се сарађује?! И тако долазимо до дела ревизорског извештаја где апсолутно доминира пословни расход према повезаном правном лицу Унитед Медиа АГ Швајцарска. Позната лица широм Европе, потпуно отворена за сарадњу, заиста звучи идилично… Највећа идила десила се управо прошле године, када је износ пословних расхода према повезаним правним лицима износио невероватних 44 милиона евра, што у динарима износи 5,2 милијарде.

Прочитајте још:  КАКО ЈЕ ШОЛАК ПОСТАО НАЈБОГАТИЈИ СРБИН: Повратак у Србију и заметак стратешког партнерства са Џорџом Сорошем

Овде треба напоменути да су ревизори закључили да се компаније СББ заиста води оном паролом да свакога дана буду барем мало бољи него јуче. Тако они у свом извештају кажу да ова ставка у њиховим пословним књигама из године у годину расте И да је само у односу на 2019. годину разлика прошле године била 4,3 милиона евра. Још један пример како неко испадне много паметан, а грађани Србије, ускраћени за пун износ пореза, испадну ни мање ни више него – будале.

За Србију нас СББ – Стварно Баш Брига!

Не може се рећи да све видљивија нервоза у медијским компанијама у власништву Унитед медије није разумљива, имајући у виду да коначно имају барем неку конкуренцију у Србији. Ако се у обзир узме да је та конкуренција моћан и стабилан Телеком Србије, који више не служи као средство за јачање СББ-а што је апсолутно био до 2014. године, заиста је разумњива брутална негативна кампања која се против Телекома води у “независним” и “професионалним” медијима. Телеком Србије је компанија у којој држава има свој удео и логично је да послује у интересу грађана Србије. Исто тако је логично да приватна компанија послује у свом личном интересу, како би њихови власници били што богатији и како би увећавали свој конто на рачунима широм земаљске кугле.

Међутим, то заиста није никакво оправдање за овакво изигравање закона Републике Србије, какво је приказано и доказано у овом тексту. То такође није никакво оправдање за ускраћивање грађана Србије за нове болнице, нове аутопутеве, вртиће и домове здравља – јер уз све скривене милионе у оквиру пореских основица, много километара путева могло је бити изграђено у нашој земљи. Такође, лични интерес којим се приватне компаније воде не може бити алиби за бесомучне лажи на рачун Телекома Србија, које се из дана у дан пласирају у јавности, под плаштом некакве независности медија и слободе говора.

Прочитајте још:  Одбор за финансије подржао законе о ребалансу и акцизама

За промену, компанији СББ би било најбоље да се, уместо што је очигледно унапред прихватила пораз па пуца по свим шавовима, укључи у фер тржишну утакмицу и бори се прса у прса са Телекомом. Међутим, грађани Србије заиста не треба да брину за газде СББ-а. Они су се сами уверили пре неколико дана да се овако ревносним скупљањем милиона ускраћеног пореза кроз године, директно отетог од грађана Србије, може прикупити пристојна свота новца. Толика да, када схвате да су изгубили телевизијска права на пренос Премијер лиге, који ће сви грађани Србије од септембра моћи да гледају на каналима Арене спорт, они нађу решење.

Пошто им је его на изузетно високом нивоу и одбијају да гледају најквалитенији фудбал на свету на каналима Телекома, они једноставно оду у Енглеску, пазаре један премијерлигашки клуб па уместо из своје фотеље на каналима Арене, сироти, морају да иду да гледају утакмицу уживо.

Објектив.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *