ВОЗАЧИ УЖИЧКЕ ХИТНЕ ПОМОЋИ ЗБОГ ПРЕМОРА РИЗИЧНИ У САОБРАЋАЈУ

ВОЗАЧИ УЖИЧКЕ ХИТНЕ ПОМОЋИ ЗБОГ ПРЕМОРА РИЗИЧНИ У САОБРАЋАЈУ

(Фото Бета)

Jутрос око 05.00 часова на магистралном путу у блозини Ужица, код „кожаре“ десио се саобраћани удес у коме је учествовало возило Службе хитне помоћи.

Возач санитетског возила Д.М. је по незваничним информацијама у повратку из Београда од исцрпљености заспао, након чега је возило ударило у ивичњак и преврнуло се. У возилу се још налазио и медицински техничар.

Како сазнајемо Д.М. је јуче радио другу смену од 13.00 до 20.00 часова а након завршетка смене је стављен у режим приправности. Након доласка кући око 21.00 часова је позван од стране надређених да возилом хитне помоћи са медицинским техничаром одвезе пацијента у здравствену установу у Београд што је и учинио. На повратку испред Ужица је изазвао удес тиме што је ударио у ивичњак и преврнуо возило. Срећом није нико теже повређен.

Како незванично сазнајемо возило хине помоћи није имало оверену техничку исправност од стране надлежног лица за одржавање возног парка и да су на њему налазе дотрајали пнеуматици.

Познато је да се возачи хитне помоћи противзаконито распоредом рада након одрађене смене стављају у режим приправности. Тиме се крши више законских одредби и то:

Члан 53. Ст.3. и 4. Закона о раду који гласи: „Запослени не може да ради дуже од 12 часова дневно укључујући прековремени рад“.

„Запослени који ради на пословима на којима је уведено скраћено радно време у складу са чланом 52. овог закона не може да се одреди прековремени рад на тим пословима, ако законом није другачије одређено“.

Подсећамо да возачи хитне помоћи имају скраћено радно време које износи 35 часова недељно.

Из свега наведеног јасно је да се крше норме Закона о раду и да су преморени возачи хитне помоћи опасност на пут како за пацијенте, себе, особље санитетског возила тако и за остале учеснике у саобраћају.

Синдикат Слога осуђује овакво третирање возача хитне помоћи од стране надређених, преиспитаће догађај и покренути одговарајуће поступке да се овакви догађаји више не дешавају.

Васељенска/Слога Ужице

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Више са интернета