Пет доказа да је референдум био генерална проба изборне крађе

0

Foto:Milica Vučković/FoNet; Dragan Mujan/Nova.rs

И би референдум, а већина изашлих на њега одлучила је да су Србији неопходне измене Устава у сфери правосуђа. Питање о ком је струка била подељена а јавност углавном необавештена овим је окончано, али манир на који смо се заједно кретали ка исходу референдума представљао је трасу за предстојеће изборе. Та траса, суштински, води у изборну крађу.

Ми смо издвојили 5 доказа за ту тврдњу.

1. Позивање на референдум и агитовање за „ДА“

Све оно што је претходило референдуму било је сумњиво- Најпре, како је Нова.рс писала, надлежна Републичка изборна комисија пала је већ на првом тесту, у децембру. Уместо да грађанима достави посебан акт о промени Устава са аргументима “за” и “против”, како то предвиђа нови закон, на адресе бирача стигло је сумирано обавештење о предложеним променама, које су приказане искључиво у позитивном светлу. Саговорници “Нове” наводе да је РИК, осим кршења законске процедуре, овим писмом позвао грађане да на биралиштима заокруже “за”.

А онда је слично било и са позивима за гласање. Иако такав позив није нужан, утисак је да га нису добили многи – много више него иначе. Исто тако, није први пут да гласање Срба из дијаспоре пропадне, али чињеница да низ амбасада – у Црној Гори, Републици Српској, САД, Канади, Аустралији, Уједињеним Арапским Емиратима, Берлину… – не успеју да окупе довољно велико интересовање за измену Уставе показује да нешто дебело није ваљало у процесу.

2. Јавна дебата која то није

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Могуће је да нисте ни чули да ће референдума бити. Није ни чудо – РТС је (макар смо толико успели да ухаватимо) имао само једну дебату на ову тему, неколико дана пред изјашњавање грађана. Ако овако изгледа јавна расправа о неком питању – како ли изгледа кад је нема. И осим тога, ако ће овако изгледати РТС-ов преглед странака на изборима предстојећег априла – како је то једнака репрезентација свих политичкјих субјеката?

Прочитајте још:  Горан Шарић: Срби не издају своје савезнике

А онда, ту је и овај бизарни “инцидент” са акцентовањем у Дневнику.

3. Опет СМС поруке

Поруке садржине „Подржимо промену Устава. Заокружи „ДА“. ЖИВЕЛА СРБИЈА!“ почеле су да пристижу на мобилне телефона грађана уписаних у бирачки списак, са непознатог броја телефона, у суботу поподне. Редакција портала Нова.рс покушала је да контактира пошиљаоца, али је приликом првог позива веза била прекинута. Само неколико секунди касније, непознати број је био недоступан. Онда је на дан референдума поново стигла слична порука, овога пута се у њој помињао и председник.

Много је овде питања, али бар два су кључна: одакле некоме бројеви грађана Србије и да ли је баш дозвољено да нека странка или представници власти агитују на овај начин приликом референдума?

Није, међутим, није оригинално – ово је сценарио који смо гледали и раније.

4. Флагрантно кршење правила гласања

Опет, ни ово није ново новитет. Али, само на порталу Нова.рс могли сте да прочитате безмало 10 примера флагрантних кршења изборних правила и закона. Рецимо, у Краљеву је председник изборне комисије гласао уместо једног бирача; у Студеници су имали дупле спискове чланова изборне комисије; у Чачку је једна жена открила да јој је на рефернедуму гласа мајка – која је у болници; итд.

“Било је различитих неправилности, од непроверавања идентитета до породичног гласања, кад једна особа гласа за више људи. Затим, видели смо угрожавање тајности гласања, некоришћење спреја… Видели смо све јуче, што год у теорији може да се види, али интензитет тих неправилности је био такав да у оваквим околностима није могао да промени исход референдум”, наводи за Нова.рс Раша Недељков, директор Црте, која је на референдуму имала око 800 посматрача.

Прочитајте још:  РЕФЕРЕНДУМСКИ МАРАТОН: Директан преност гласања за одбрану Устава! Од 13 до 22! (ВИДЕО)

Из те организације јуче је објављено да је њихов посматрач „сведочио директном убацивању више десетина гласачких листића у гласачку кутију“ у Новом Пазару.

5. Вучић саопштио, РИК се ућутао

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) затражио је од Агенције за спречавање корупције да утврди да ли је председник Србије Александар Вучић, саопштавајући синоћ резултате референдума пре Републичке изборне комисије (РИК), прекшио Закон о спречавању корупције у делу сукоба интереса.

Наоко парадоксална ситуација: РИК је на првој конференцији за новинаре о прелиминарним резултатима референдума саопштио да је на основу 34,68 одсто обрађених гласачких места, за „да“ гласало 61,84 одсто грађана, а да је против 37,10 одсто. Пресек је, како су рекли, направљен у 22.30 часова. Председник је говорио пре тога, па је имао новије, ексклузивне резултате референдума.

Нешто слично десило се и на претходним парламентарним изборима, када се као врхунски ауторитет за резултате (иако опозиција није ни учествовала) чекао управо председник

Недељков наводи да су све поменуте неправилности кривична дела и слаже се да је њихово понаваљање сада већ постало нормално.

“Годинама уназад говоримо да свако непроцесуирање једног нивоа неправилности или кршења закона доводи до прихватања тог понашања које је законом инкриминсано као прихватљивог. Оног момента када је још 2018. у Лучанима није процесуиран нико или још боље 2016. фалсификовање печата суда, подношење републичком органу фалсификата и изостанак одговорности било кога у односу на то, какву то поруку шаље онима који желе да дођу до некакве користи? Осим:’Ха, нема механизама који могу то да санкционишу, наравно да ћу то да радим’. Одређени број људи тако размишља”, закључује Недељков.

Прочитајте још:  Пушилин је најавио почетак активних припрема за референдуме у Донбасу

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *