Брнабић: Уколико људи желе да Рио Тинто оде из Србије, подржаћу то

0

Ана Брнабић (Фото: јутјуб)

Уколико људи желе да Рио Тинто оде из Србије, премијерка Ана Брнабић истиче да ће то подржати и најављује да би до тога могло да дође у наредних неколико недеља.

Она је на ТВ Прва рекла да се то може урадити једноставно тако што ће истећи дозволе које Рио Тинто и онда ће Влада укинути просторни план.

Ипак, како каже, Србија мора бити спремна да се бори уколико компанија одлучи да је тужи.

Према њеним речима, ситуацију са Рио Тинтом је садашња власт наследила од претходне, јер је компанија доведена у Србију 2003.

Дозволу за истражне радове је добила 2004.године, од када креће да истражује у Лозници, Горњим Недељицама и околним селима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дозволе су јој продужене 2006. године, када је и измењен Закон о рударству из 1995, чиме је уведено начело континуитета, што подразумева да онај ко је добио право да истражи има ексклузивно право на експлоатацију.

“До тада то није било тако, имали сте истражна права, ако нешто нађете, држава распсује тендер да види ко то треба да експлоатише да би обезбедила најбоље услове за нашу земљу и наш народ”, објаснила је Брнабић.

Када је у питању референдум, премијерка је више него задовољна резултатима и сматра да је питање референдума много значајније од приче о Рио Тинту.

Како је објаснила, област владавине права обезбеђује како ће се Србија развијати у будућности, колико ће правда бити доступна за све и да ли ћемо сви бити једнаки пред судом.

“То је важно, не само за стране директне инвестиције”, оценила је Брнабић и подсетила да је у протеклих пет година Фајнешнал тајмс три пута проглашавао Србију за светског лидера по привлачењу директних страних инвестиција.

Прочитајте још:  Имовинске карте садашњих и бивших функционера МУП - луксузни станови и живот на високој нози

Како протумачила, референдум је показао да ће се све стране политичког спектра опозиције ујединити против Александра Вучића када је реч о било којој теми, чак и када је у питању владавина права, само да би га ослабили.

Према њеним речима, сви из ЕУ су после референдума похвалили резултате и уставне промене у доменту правосуђа.

Као разлог за малу излазност, Брнабић је означила ковид, због чега много људи нису могло да изађе и гласа.

Поводом депортације Новака Ђоковића, премијерка је рекла да је Аустралија оправдава тиме што има најрестриктивније мере на читавом свету.

Све је то, како каже, показало да ипак не постоје ни предвидивост, ни владавина права, коју нама често спочитавају.

Нагласила је да јој се није јављао аустралијски премијер Скот Морисон, али да је, посредством амбасаде, Влада Србије добила информације и пре него што се информација појавила у медијима.

Она је указала да Србија има амбасаду у Аустралији, али да још није постављен амбасадор. То је био природан раскорак између новог и старог амбасадора, али има наших људи при амбасади који тамо сада раде.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *