„Прети хаос и катастрофална криза због 5Г“: Упозорење америчких авио-компанија

0

(Фото: Фото: Pixabay.com)

Извршни директори великих америчких путничких и карго авио-превозника упутили су писмо на адресе више државних институција у којем су изразили забринутост за безбедност летова од среде, када би компаније АТ&Т и Верајзон требало да почну са увођењем услуге 5Г мреже.

Они су у писму упозорили да авијацији прети „катастрофална” криза за мање од 36 сати, јер би нова Ц-Банд 5Г услуга могла да учини знатан број широкотрупних авиона неупотребљивим, да изазове „хаос“ на летовима у САД и да би „десетине хиљада Американаца могли да остану заглављени на аеродромима у иностранству“.

„Осим ако наше главне ваздушне луке не буду рашчишћене за летове, огромна већина путничких и теретних авиона ће у суштини бити приземљена“, написали су извршни директори Американ Ерлајнса, Делта Ерлајнса, Јунајтед Ерлајнса, Саутвест Ерлајнса и других компанија у писму које преноси Ројтерс.

„То значи да би у дану попут јучерашњег више од 1.100 летова и 100.000 путника било подвргнуто отказивању, преусмеравању или кашњењу летова“, упозорава се у писму.

Федерална управа за ваздухопловство (ФАА) упозорила је да би потенцијално мешање фреквенци могло да утиче на осетљиве инструменте у авиону као што су висиномери и да знатно омету летачке операције при слабој видљивости.
Авио-компаније су касно у понедељак разматрале да ли да почну да отказују неке међународне летове за САД који су према распореду летења планирани за среду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У писму, које су такође потписали УПС Ерлајнс, Аљаска Ер, Атлас Ер, ЏетБлу Ервејз и ФедЕкс Експрес, наглашава се да је неопходна хитна акција јер ће „искрено говорећи, национална трговина стати”.

Прочитајте још:  Кинески представник у СБ УН: Најновији докази које је Русија објавила у вези са америчким биолабораторијама у Украјини изгледају алармантно и морају се истражити

Писмо је упућено директору Националног економског савета Беле куће Брајану Дизу, министру за транспорт Питу Бутиџиџу, управнику ФАА Стиву Диксону и председници Федералне комисије за комуникације (ФЧ) Џесики Розенворсел.

Авијација за Америку, група која је организовала потписивање писма, одбила је коментар, а из ФАА су саопштили да ће „наставити да обезбеђују сигурност путовања пошто компаније за бежични интернет уводе 5Г мрежу”.

Из ФАА су поручили да настављају да раде са авио-индустријом и компанијама за бежични интернет у настојању да се ограниче кашњења и отказивања летова због 5Г.

Друге владине агенције се нису огласиле поводом писма авио-превозника, пренео је Танјуг.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *