Русија: Нема ризика од правог рата у Европи

0

фото: © Министерство иностранных дел Российской Федерации

Нема ризика од правог рата у Европи, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Сигуран сам да не постоји ризик од правог рата који би могао почети у Европи или негде другде“, рекао је Рјабков на платформи дебатног клуба „Валдај“.

Он је поновио да Русија не намерава да напада Украјину.

„Не намеравамо да предузимамо никаква агресивна дејства. Нећемо нападати, ни вршити инвазију на Украјину“, истакао је руски дипломата. Он је додао да Русија неће предузимати никаква дејства која би угрожавала безбедност Украјине.

„Ми само спроводимо вежбе, редовно премештање трупа на сопственој територији“, нагласио је Рјабков. Према његовим речима, Русија неће мењати премештање трупа на својој територији под спољним притиском.
„Што се тиче америчких захтева да се ‘хитно повуку трупе са граница са Украјином’, ми ћемо наставити стрпљиво да објашњавамо колегама да су одговарајуће снаге и средства на нашој територији и да нећемо мењати њихово кретање под спољним притиском“, истакао је дипломата.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према његовим речима, ситуација у области европске безбедности је критична и то кривицом Вашингтона и НАТО-а који, између осталог, користе Украјину као полугу притиска на Русију.

Рјабков је подсетио да је Русија предложила Американцима и другим западним земљама реалан излаз из ове ситуације.

„Изнели смо одговарајуће предлоге и то јавно не да бисмо подигли улог или некоме некако сузили маневарски простор, већ једноставно да би сви које то занима, а таквих је много, заиста схватили о чему причамо и у којој мери нисмо задовољни свиме што се већ дуго дешава“, објаснио је он.
О чланству Украјине у НАТО

Прочитајте још:  ПРЕШЛИ ИГРИЦУ – СЗО најављује крај пандемије у Европи?

Рјабков је додао да ће Русија дипломатским путем чинити све што је могуће како би спречила улазак Украјине у НАТО.

„То је оно што је у средишту безбедносних интереса Русије. И ми ћемо учинити све што је могуће како бисмо преокренули ову ситуацију, избалансирали ову ситуацију дипломатским каналима. А нацрти решења који изнети Сједињеним Америчким Државама (у Женеви) предлажу пут напред – пронаћи дипломатско решење“, констатовао је руски дипломата.

Он је објаснио да Москви није потребан мораторијум на ширење НАТО-а, већ јасне гаранције да Грузија и Украјина неће приступити Алијанси.

„За нас је приоритет постизање правно обавезујућих, чврстих гаранција Сједињених Америчких Држава да ова држава (Украјина) и друге земље које смо већ поменули неће постати чланице НАТО-а. То је позната формула самита у Букурешту из 2008. године да ће Украјина и Грузија постати чланице НАТО-а. То треба искључити и заменити схватањем да се то никада неће догодити“, нагласио је Рјабков.

Подсећамо, Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не треба никога да брине.

Русија је у више наврата негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства”, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога напада, а изјаве о „руској агресији” користе се као изговор да се што више војне технике НАТО-а распореди у близини руске границе. Руско Министарство спољних послова раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње и смешне и опасне.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *