Европарламентарци: Побачај је једно од темељних права жена

0

Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND / POOL / POOL

Европски посланици су од нове председнице Парламента Роберте Метсоле затражили су да брани све усвојене извештаје, без обзира на личне ставове, па тако и извештај о сексуалном и репродуктивном здрављу хрватског европосланика Предрага Фреда Матића усвојен јуна прошле године, против ког је гласала.

На захтев социјалдемократа данас је на пленарној сједници ЕП-а у Стразбуру одржана тематска расправа на тему солног и репродуктивног здравља, јавља Хрватска радио-телевизија позивајући се на агенцију Хина.

Заступник Матић и његова клуб социјалдемократа (С&Д) посебно инзистирају да ова важна тема остане на дневном реду будући да се променило водство ЕП-а, а новоизабрана председница „имала је забрињавајуће ставове о сексуалним и репродуктивним правима жена“, наводи канцеларијаа Предрага Фреда Матића.

Матић је подсетио Метсолу, која у самој расправи није учествовала, да је „њена обавеза бранити сваки документ који је произашао из ове куће, без обзира на све оно што је заступала пре но што је изабрана за овако високу функцију“.

Подстицај расправи је и изјава француског председника Еманела Макрона који је у Европском парламенту рекао да би право на сигуран побачај требало бити право истакнуто у Повељи о основним људским правима, напомињу из Матићеве канцеларије.

Потпредседница Еуропске комисије задужена за вредности и транспарентност, Вера Јурова подсетила је на усвајање Матићевог извештаја и рекла да је реч о људским правима и да је кршење тих права вид насиља над женама, као и да спречава напредак према родној равноправности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Јурова је нагласила да државе чланице имају законодавна овлашћења на овом пољу и да Европска унија има само комплементарна овлашћења.

Прочитајте још:  Европски парламент усвојио извештај о Србији

Парламент је јуна прошле године усвојио историјски извештај којим се тражи свеобухватно сексуално васпитање за младе, боља доступност контрацепцијских средстава, бољи приступ производима за менструалну хигијену укидањем опорезивања и право на сигуран побачај.

Ускраћивање приступа здравственим услугама из подручја полног и репродуктивног здравља је родно засновано насиље, наглашено је у Матићевом извештају.

Извештај је изазвао реакцију Цркве, саборску расправу у Хрватској и оштре полемике у ЕП-у, па је десница чак тражила да се скине с дневног реда, а европски народњаци, клуб којему припада нова председница ЕП-а, предложили су алтернативну резолуцију.

Данас

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *