Ирански председник предвидео је распад НАТО-а у складу са садашњом политиком алијансе

0
иран, ирана

Иранфото: © Reuters / Lisi Niesner / RT

Ирански председник Раиси предвидео је распад НАТО-а према садашњој политици алијансе.

Садашња линија понашања Северноатлантске алијансе ће на крају довести до распада НАТО-а. Ово је у четвртак, 20. јануара, саопштио ирански председник Ибрахим Раиси током свог говора у Државној Думи.

„НАТО се бави продором у географске просторе земаља под разним изговорима и покрићем, прете независним државама. Противљење независним демократијама, противљење самоидентификације народа, културе, традиције народа – све је то на агенди НАТО-а, а ово је обмана. Такво понашање ће на крају довести до њиховог распада“, нагласио је он.

Поред тога, током свог говора, шеф државе се дотакао теме иранских нуклеарних активности, напомињући да је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) потврдила одсуство кршења у овој области, пише Газета.ру .

Преговори о гаранцијама безбедности у јануару су вођени у три фазе. У Женеви је 10. јануара одржан састанак руске и америчке делегације. У Бриселу је 12. јануара одржан састанак Савета Русија-НАТО , а 13. јануара су завршене консултације на бечком месту Организације за европску безбедност и сарадњу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је 16. јануара на деескалацију ситуације у Украјини , рекавши да је НАТО спреман да „саслуша забринутост Русије“, али је нагласио да алијанса није спремна на компромис у погледу проширења.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков је заузврат истакао да САД и НАТО нису спремни да изађу у сусрет руским предлозима о безбедносним гаранцијама. Према његовим речима, став НАТО-а по питању неширења алијансе је „непробојан“, што је алармантно.

Министарство спољних послова Русије објавило је 17. децембра нацрте споразума између Русије, САД и НАТО-а о безбедносним гаранцијама. Из докумената произилази да алијанса мора да се одрекне сваке војне активности на територији Украјине и других држава Источне Европе, Закавказја и Централне Азије. Такође, Русија и НАТО се морају обавезати да неће стварати услове који се могу сматрати претњом од стране друге стране.

Прочитајте још:  Нови пресек стања: Од почетка операције руске војске уништено 2.600 украјинских војних објеката

В.Т./Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *