Кремљ: Бајденове претње Русији подстичу усијане главе у Кијеву на нови грађански рат

0

(Фото: пиxабаy.цом)

Нове америчке претње санкцијама Русији могу да усаде погрешне наде неким представницима украјинског руководства, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков. Како каже, то би могло да их подстакне да поново покрену грађански рат у земљи.

„Све те изјаве могу да допринесу дестабилизацији ситуације, јер би могле да улију потпуно погрешне наде усијаним главама неких представника Украјине, украјинског руководства. Они би потајно могли да реше да поново покрену грађански рат у својој земљи и покушају да реше проблем југоистока Украјине војним путем“, упозорио је портпарол Кремља поводом претњи америчког лидера Џозефа Бајдена невиђеним санкцијама Русији.

Песков је напоменуо да је Русија више пута реаговала на тврдње о припреми наводне инвазије на Украјину.
„Не мислим да треба наставити са коментарисањем, јер се такве изјаве фактички непрекидно понављају. Сматрамо да оне ни на који начин не доприносе смањењу тензија које су сада настале у Европи“, оценио је портпарол.

С тим у вези, он је приметио да се претње и упозорења да ће „Русија платити високу цену због некаквих хипотетичких активности чују свакодневно – од просечног стручног нивоа до нивоа лидера држава“.
„То се дешава са завидном постојаношћу, бар последњих месец дана“, додао је.

Истовремено, Песков је констатовао да се сигнали из Вашингтона о спремности разматрања теме нераспоређивања стратешког оружја у Украјини могу окарактерисати позитивно.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, амерички председник Џозеф Бајден изјавио је раније да би инвазија Русије на Украјину била катастрофа за Москву и да јој предстоје невиђене санкције које подразумевају забрану руским банкама да користе доларе, уколико се одлучи на тај корак.

Прочитајте још:  Укронацисти гранатирали Мариупољ, страдала три цивила

Бајден је такође признао да постоји могућност постизања неког договора са Русијом по питању неразмештања стратешког наоружања у Украјини.

У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.

Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.

Руски званичници из дана у дан изјављују да се руска војска налази на сопственој територији и, према томе, нико нема право да поставља захтеве у вези са њеним кретањем.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *