Пандемија погоршала услове у српским породилиштима

0

Илустрација: Пиксабеј

Србија је током пандемије веома мало примењивала стандарде квалитета неге породиља и новорођенчади које је развила Светска здравствена организација (СЗО), а 69,9 одсто испитаница из наше земље пријављују да им није био омогућен подој бебе одмах после порођаја, показало је истраживање “Порођај током пандемије.”

Женама из Србије током трудова у 68,2 одсто случајева није била омогућена слобода кретања, а њих 46,2 одсто није добило лекове за ублажавање болова, саопштио је Центар за маме.

Женама у Србији се крше и законска права, наводи се у саопштењу, код њих 69,2 одсто није тражен пристанак за употребу инструмената, попут форцепса и вакуума, при вагиналном порођају.

Осим тога, њих 75,1 одсто није информисано о могућим клиничким знацима опасности за породиље од стране медицинског особља.

Осим проблематичног односа према породиљама, женама у Србији приликом порођаја није доступан ни адекватан смештај.

“Чак 70,5 одсто њих се пожалило на неадекватну организацију соба за порођаје, а 72,4 одсто на неадекватну организацију болничке собе”, наводи се у саопштењу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истраживање “Порођај током пандемије” заснива се на стандардима Светске здравствене организације за побољшање квалитета болничке неге породиља и новорођенчади.

Истраживана је припремљеност, квалитет и прилагодљивост здравствене службе за породиље и новорођенчад у новонасталим условима, као и каква искуства су породиље имале.

У саопштењу се наводи да је током пандемије чак и међу земљама европског региона СЗО-а (које у великој мери испуњавају стандарде те организације ) документовано погоршање кључних индикатора, као што су смањено коришц́ење здравствених услуга за мајке и новорођенчад, повец́ан број мртворођених, повец́ан број медицинских интервенција.

Прочитајте још:  Десетогодишња љубав се наставља: Вучић и Вулин иду заједно на изборе

Од укупног броја анкетираних жена, њих 13,6 одсто се жалило на недостатак бар једног функционалног и лако доступног лавабоа за прање руку, са сапуном и водом, близу или у соби, од којих је 35,6 одсто из Србије.

На неадекватно очишћена, опремљена и позиционирана купатила указало је од 48,7 одсто жена из Србије, а само 1,8 одсто жена из Луксембурга.

Директорка Центра за маме Јована Ружичић поручила је да резултати за Србију, нажалост, не изненађују.

“С једне стране, здравственом систему сваке земље било је потребно извесно време да се адаптира на промене које је донела пандемија, од креирања новог начина функционисања до тога да су постојећи ресурси недовољни да задовоље повећане потребе. На пример, анестезиолози/киње су делом били недоступни за давање епидуралне анестезије зато што је много њих пребачено у ковид болнице где је потреба за њима била приоритетна”, рекла је она.

Она је навела да је Истраживање “Слобода рађању” које је Центар за маме спровео још 2015. године, такође показало да породилишта у Србији “нису пријатељи мама”.

“Закључак тог истраживања је био да је порођајни процес сличан оном у производњи, где је важан само коначни производ, а не начин на који се до њега долази, као и да се осећања и здравље жене, како физичко тако и психичко, у потпуности занемарују”, рекла је она.

Ружичић је поручила да је то истраживање показало и да свака десета жена која се породила у неком од породилишта у Србији “никада више не жели да роди због искуства које је доживела у породилишту”.

Центар за маме је позвао креаторе политике у Србији на свим нивоима (појединачном, националном, регионалном, глобалном) у здравственом сектору и другим сродним секторима (образовање) да осигурају висококвалитетну негу засновану на доказима, праведну и стрпљиву, усредсређену и с поштовањем, за сваку жену, током пандемије и после ње.

Прочитајте још:  Руски медији преносе: Прозападне НВО против српских патриотских организација

Истраживање “Порођај током пандемије” је део међународног пројекта ИМАГИНЕ ЕУРО (Побољшање неге породиља и новорођенчади у европском региону) који води Педијатријски институт Бурло Гарофоло (ИРЦЦС Матерно Инфантиле Бурло Гарофоло) из Трста у Италији, један од водећих светских истраживачких центара и колаборативни центар Светске здравствене организације за здравље породиља и деце.

Нова економија

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *