СНС-овац не зна да сабира, али зна да обмањује (ФОТО)

0
снс

СНС

Ко би знао због чега, тек званично пребројавање гласова са референдума одржаног у недељу, отегло се као “гладна година”, мада за тако нешто не постоји оправдани разлог. Нарочито ако се зна да је излазност гласача била мања од једне трећине грађана уписаних у бирачке спискове.

Такође, на гласачким листићима било је једноставно питање са понуђеним одговорима ДА и НЕ, а не листа од 15 и више предлога кандидата, да би се пребројавање гласова отегло до јутра.

Сав посао могао се у изборним комисијама ОИК (Општинска изборна комисија), ГИК (Градска изборна комисија) и РИК (Републичка изборна комисија), завршити за мање од два сата, али Србија не би била то што јесте када се све не би отегло до у недоглед.

Док су званични државни органи, они који су једини овлашћени да дају званичне резултате једноставну математичку операцију сабирања развлачили, председник државе Александар Вучић и председник Скупштине Србије Ивица Дачић пожурили су да брже-боље саопште резултате гласања. Сад да ли као шефови политичких странака на власти или као државни функционери ко ће га знати, осим да ни по једном од та два основа немају овлашћења да тако нешто раде.

ОИК и ГИК су свуда по Србији ћутали вадећи се на тумачење да су они само радна тела РИК-а, па да немају законска овлашћења да саопштавају било шта о резултатима гласања на њиховој територији. Тако општинске и градске изборне комисије испадоше да су само проточни бојлери од гласачких одбора до РИК-а.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

А и РИК се коначно огласио након председника државе и председника Народне скупштине, и то чак 45 минута након њих, пише Озон Прес.

Прочитајте још:  Грушко: НАТО покушава да натера Србе да забораве бомбардовање 1999. године

А председник Вучић нам је из Турске поручио да је резултат референдума био у прилици да објави пре РИК-а јер има способну страначку инфраструктуру која је брзо обавила математичке радње по извештајима гласачких одбора у којима су били чланови СНС-а.

Баш лепо, осим што то значи да имамо способне напредњаке и неспособне државне органе, намеће се једно потпитање за председника СНС. Ако су напредњаци на терену тако способни – како објашњава случај из Горњег Милановца.

Наиме, портал ГМ Инфо објавио је саопштење Кабинета председника општине Горњи Милановац у коме се каже:

“Према обрађеним подацима са свих бирачких места, гласало је преко 30 одсто грађана уписаних у бирачки списак. Од тога је 50,1 одсто заокружило „да“, док је 49,9 процента гласало са „не“.

Председник ОИК није хтео да даје изјаву нити податке о резултатима референдума у Горњем Милановцу правдајући то речима да је ОИК само радно тело РИК и да нема право да даје податке у јавност.

Већ сутрадан пристигли су званични резултати РИК, па су новинари портала ГМИнфо сабрали званично објављене податке и испоставило се да председник општине не зна да сабира, али зна да обмањује јавност.

Наиме, већина изашлих грађана општине Горњи Милановац заокружила је одговор НЕ на референдумско питање.

Званично: излазност у Горњем Милановцу била је 30,70 одсто, ДА је заокружило 5.350 гласача, што је 49,04 процента, а НЕ је заокружило 5.429 гласача, односно 49,77 одсто.

Резултати референдума у Горњем Милановцу ФОТО: ГМ Инфо
Резултати референдума у Горњем Милановцу ФОТО: ГМ Инфо

Горњи Милановац је рекао НЕ на референдуму. Доказано, резултатима са сајта Републичке изборне комисије, а које је изнео портал ГМинфо. ДА је заокружило 49,04 одсто, НЕ је заокружило 49,77, неважећих листића је било 1,19 процената. Што се Милановца тиче, ми не желимо промене Устава” – рекла је Кристина Милошевић, председница удружења Млади Милановца.

“Председник општине Горњи Милановац је дан након референдума, изашао, уместо Општинске изборне комисије и рекао да је 50,1 одсто заокружило ДА, 49,9 НЕ. Значи, слагао је. Место председника општине, а то сам док сам била одборник више пута причала, носи велике одговорности које се морају поштовати. Првенствено је председник свим грађанима. А лагати грађане о овако битној ствари, као што је промена Устава, буди озбиљну сумњу у све претходно изговорено. Да се разумемо, слабо смо шта и веровали” – нагласила је Кристина Милошевић.

Прочитајте још:  ФИЈАСКО ЕВРОПРАЈДА И КРАЈ ДРЖАВЕ СРБИЈЕ

GM info/Ozon Press/direktno

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *