Рио Тинто: Остајемо посвећени пројекту “Јадар”

0

Очигледно се власт уплашила протеста и народа на улицама, па је за данас у 17 часова Ана Брнабић, председница Владе, заказала седницу на којој би требало да, како је најавила, Рио Тинто оде из Србије. Ипак, све то може да буде “шарена лажа”, јер постоји вероватноћа да, у случају победе СНС-а на изборима, Рио Тинто ипак остане у Србији.

Очигледно се власт уплашила протеста и народа на улицама, па је за данас у 17 часова Ана Брнабић, председница Владе, заказала седницу на којој би требало да, како је најавила, Рио Тинто оде из Србије. Ипак, све то може да буде “шарена лажа”, јер постоји вероватноћа да, у случају победе СНС-а на изборима, Рио Тинто ипак остане у Србији.

Како пише Радио Слободна Европа, представништво ове компаније у Србији је саопштило да та “компанија није контактирана око могућности поништења” било каквих договора у Србији, где планира изградњу рудника литијума.

Они наводе да “остају посвећени” пројекту изградње рудника литијума и да постоје међународно признати механизми заштите инвестиција – који се односе и на сва улагања у Србији.

Одговори Рио Тинта долазе дан након што је премијерка Ана Брнабић изјавила да је за њу пројекат “Јадар” – “готов”.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Заокрет у односу власти у Србији према пројекту “Јадар” – који предвиђа вађење литијума у долини истоимене реке на западу код Лознице, догодио се након вишемесечних протеста против Рио Тинта и блокада путева широм државе. На протестима је указивано на опасност од штете по животну средину, ако се са експлоатацијом литијума отпочне.

Прочитајте још:  Иза организације "Крени - промени" стоји Рокфелеров фонд

Рио Тинто је обећао да ће пословати у складу са законима и еколошким стандардима, али се са пројектом застало у моменту када је компанију од добијања дозволе за рудник делило неколико корака.

Представништво Рио Тинта у Србији је саопштило да њихов приоритет “није разматрање потенцијалних тужби”, већ спровођење пројекта “Јадар” – уз поштовање највиших стандарда, најбоље међународне праксе и важећих прописа Србије и Европске уније.

“Што подразумева и прибављање одговарајућих правних савета у вези са свим аспектима пословања, како бисмо осигурали да уживамо правичан и равноправан третман и да се ни на који начин незаконитим, неразумним или дискриминаторним мерама не угрожава наша инвестиција” – наводе у одговору за РСЕ.

Из представништва Рио Тинта у Србији су изјавили да је Меморандум о разумевању из 2017. године једини документ који је потписан између Владе Србије и те компаније – али да тај документ није правно обавезујући.

А какве су правне обавезе Србије према Рио Тинту, који су све документи са њима потписани и колико важећих дозвола има компанија – на та питања је изостао одговор Владе Србије и министарства рударства.

Зашто Рио Тинто одлаже почетак производње?

Рио Тинто је 18. јануара саопштио да почетак производње литијума одлаже за годину дана – са 2026. на 2027., уколико се добију све дозволе. Навели су да се у овом моменту касни са добијањем решења за експлоатационо поље.

Премијерка је истог дана изјавила да Влада не жели да то решење изда Рио Тинту. Решење би прецизирало простор где се планира ископавање литијума, како би се у наредном кораку утврдио и утицај тог рудника на животну средину.

Прочитајте још:  У Москви одржан митинг подршке Србији и Кини

“То је био договор председника Србије Александра Вучића са мештанима (села где је планиран рудник), када им је обећао да се ништа даље неће дешавати у вези са пројекта Јадар. Нити смо ми желели да им издамо решење, нити ћемо издавати решење, нити ћемо било шта даље радити што се тиче литијума, без договора са локалном заједницом” – рекла је Брнабић.

Премијерка је додала и да је Влада “близу одлуке” да укине све дозволе Рио Тинту или да “пусти да све издате дозволе истекну”, уз напомену да ће се “борити” ако компанија затражи одштету. Какву – за сада нема детаља од представника власти.

Председник Србије Александар Вучић упитао је 31. децембра ко ће да обезбеди “милијарду евра” ако се избаци Рио Тинто, оптужујући претходну власт да је потписивала законе и дозволе који су погодовали тој компанији.

Директно.рс/Јужне вести

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *