Сретомиру из Прибоја предложили да конкурише за директора, онда тражили 7.000 €

0

(фото:ИН4С)

Сретомир Гордић из Прибоја, председник ове општине у време деведесетих, каже да је на предлог председника Скупштине Прибоја али и председника те општине, конкурисао за директора Центра за социјални рад у Прибоју. Једини је испуњавао све услове конкурса али је његово именовање изостало јер, како тврди, није пристао на услов – да да 7.000 евра. На место директора постављен је вршилац дужности а конкурс још званично није поништен. Надлежни кажу да Сретомирове тврдње нису тачне, те да представљају тешке увреде за појединце и локалну самоуправу.

Конкурс за директора Центра за социјални рад у Прибоју расписан је 17. новембра прошле године. Сретомир Гордић, дипломирани економиста, који је обављао и функцију председника општине Прибој 1988-1992. године, на предлог председника Скупштине Прибој али и председника општине, како тврди, пријавио се на конкурс.

„Пре него што је конкурс расписан, у три наврата председник Скупштине Борис Мрдовић и једанпут председник општине Лазар Рвовић, су са мном разговарали на тему конкурса и предлагали ми да конкуришем. Ја сам конкурисао 1. децембра, задњи дан конкурса, а 8. децембра је по питању конкурса заседао Управни одбор Центра за социјални рад, кога чине еминентни људи. На том заседању био сам једини кандидат који је испуњавао све услове и једногласно сам прошао. Одлука Управног одбора је даље послата Скупштини општине која је била дужна да пре заседања затражи мишљење Министарства за рад, запошљавање, борачка и соцјална питања“, прича за Нова.рс Гордић.

У извештају Управног одбора стоји да је уз пријаву приложена и сва конкурсом тражена документација, те да кандидат испуњава услове конкурса, па се предлаже оснивачу да изврши именовање. Гордић каже да захтев мишљења надлежног министарства није ни затражен од стране Скупштине општине Прибој већ је то питање стављено на решавање Одбору за административно-мандатна питања.

Прочитајте још:  Погледајте листу напредњака: Недимовић, Маја, Лав Пајкић...

„Председник тог одбора је једна млада женска особа, која на одређено време, као правник у Јавном комуналном предузећу ради тек око три месеца. Та радница је условљена да назначи да ја нисам доставио доказ о радном стажу пет година у струци. То није тачно, јер сам доставио листинг ПИО фонда за цео свој радни стаж и све М4 обрасце. Изјаснила се и за програм, исписан на седам страница, сумиран и да сам рекао да ћу радити по закону, што се по мом мишљењу подразумева“, истиче Гордић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Изненађење за Гордиће тек следи након неколико дана када се, како каже, случајно срео са председником Скупштине општине Прибој са којим је ступио у разговор на тему конкурса, али и околности.

„Борис Мрдовић ми је, онако благим тоном, рекао да треба да имам у виду укупне околности и да за партију треба да дам одређену своту новца. На моје питање колико? Он је рекао: 7.000 евра, тачније 5.000 за Лазара Рвовића – СНС и 2.000 за СПС, чији је он председник у Прибоју. Ја сам, јер сам наводно имућан човек, рекао: Врло радо ћу дати новац али под условом да ми ви дате број текућег рачуна на који треба да извршим уплату или да ми издате признаницу да сам вам дао новац. Он се ту разљутио и рекао да ми је рок 17. децембар, када ће се то питање решавати. Након тога 28. децембра на седници Скупштине су се определили да не бирају по конкурсу директора Центра за социјални рад већ да именују вршиоца дужности Здравка Никачевића, што су тог дана и урадили. Мене нико ништа није обавестио, а колико ми је познато, конкурс није поништен“, додаје Гордић.

Прочитајте још:  Шиптари се мало "смирили": Прешли са батина и хапшења на графите

Да је конкурс спроведен по свим важећим процедурама и да је од стране Управног одбора, Сретомир Гордић једногласно изабран као кандидат који је испунио све услове конкурса, за наш портал потврдио је и председник тог Управног одбора Момир Терзић.

“Ми смо једногласно донели одлуку о предлогу да Гордић буде изабран. Никакве неправилности нисмо увидели, нити нам је предочено. По правилима каква јесу, Управни одбор предлаже кандидата оснивачу, а оснивач сагласност тражи од министарства. Да нисмо сматрали да је он добро решење за директора Центра за социјални рад ми не би гласали. Управни одбор је имао и тумачење са правне стране, поштована су сва правила и оснивачу смо саопштили нашу одлуку, шта се даље дешавало ја не знам”, рекао нам је Терзић.

Шта се заправо десило, због чега је Скупштина донела такву одлуку, питали смо и поменутог председника прибојског парламента Бориса Мрдоића. Он каже да је Управни одбор дао мишљење, које није обавезујуће, али да је даља процедура налагала да то разматра и Одбор за административно-мандатна питања. По његовим тврдњама, све је потпуно чисто и транспарентно.

“Коначан акт избора или неизбора врши једини за то резервисан Одбор за административно-мандатна питања, по Закону о локалној самоуправи и 41 одборник Скупштине. Све између је међупроцедура. Одбор је установио формалне недостатке у самој конкурсној документацији. Оно што треба знати јесте да смо ми у ранијем периоду из Центра за социјални рад формирали Центар за развој услуга социјалне заштите јер је било тумачење да се иде у сусрет закону где ће се раздвојити услуге и део правних ствари које врши Центар за социјални рад. Након свега се испоставило да тај закон није ни у процедури, па смо дошли у фазу поновног преиспитивања постојања два субјекта. На основу те две чињенице Скупштина је донела акт о невршењу именовања директора Центра за социјални рад и поставила вршиоца дужности за период у коме ћемо преиспитати постојање та два субјекта”, каже за наш портал Мрдовић.

Прочитајте још:  Хаг пребацује Радована Караџића - казну ће служити у Великој Британији

Здравко Никачевић, који је постављен за в.д. директора Центра за социјални рад у Прибоју, пре именовања, вршио је функцију в.д. директора Центра за развој услуга социјалне заштите, чије је даље постајање упитно. По мишљењу председника Скупштине Прибој, он је добро решење јер цео свој радни век ради у области социјалне заштите и важи за најбољег познаваоца те области у Прибоју. Мрдовић још додаје да је став руководства Прибоја, да се у сектору социјалне заштите не меша политика и да је струка једини фактор одлуке.

Питали смо Мрдовића и да ли је тачно да је Гордићу предлагао да се пријави на конкурс и да ли је касније, како тврди Гордић, од њега тражио новац?

“Конкурс је јавна категорија и сваки грађањин, који мисли да испуњава услове, може да се кандидује. То нема никакве везе са било чим, а поготово увредљиве тврдње. Помињање новца су тешке оптужбе и није мој манир, то је нонсенс без преседана и из авиона се види да су то фантастичне глупости. Тај човек, Гордић, за мање од годину дана испуњава услов за пензију па је и то један од разлога да не можете да улазите у процес именовања на мандатном периоду јер би све након тога могло да нанесе штетну последицу. Иза свега формално и правно стојим. Било ко, ко мисли да су му нека права ускраћена, у Акту постоји правна поука”, додао је Мрдовић.

Мишљење о овом случају нисмо успели да добијемо од првог човека Прибоја Лазара Рвовића. На наше позиве и поруке није одговарао.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *