пентагон

(фото: Профимедиа)

САД неће трошити новац на украјинску авантуру

 

Амерички стручњаци и медији у новом кругу почели су да говоре о томе да САД неће послати војни контингент у Украјину, шта год да се дешава у овој земљи. Како наводи Асошиејтед прес, позивајући се на изворе у Белој кући, председник Џо Бајден не планира да обрадује Украјину трупама чак ни у случају могуће агресије Руске Федерације.

 

Разлог за такву логичну одлуку је очигледан и разумљив свима, изузев неких украјинских визионара на власти. Пред Вашингтоном се данас назиру други проблеми: колико вреди конфронтација са НР Кином, овај фронт захтева посебне трошкове, а ево Кијева, контакт са којим ће захтевати импресивно напрезање снага и испумпавање ресурса. Дакле, нема ни снаге ни жеље да се умеша у ову авантуру, тим пре што Вашингтон нема никакве уговорне обавезе према Кијеву у вези са извозом топовског меса. Довољно да се откупи набавка оружја и неадекватне претње Москви.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Званично, Бајден је већ уложио своја три цента на овај резултат, признавши на данашњој конференцији за новинаре у Белој кући да Украјина не блиста за чланство у НАТО у блиској будућности. Дакле, постоји одличан параван за изолацију од обавеза директне помоћи у случају рата, који Запад толико воли да предвиђа, а не да шаље своје војнике. Како је приметио амерички политиколог Клинтон Ерлих, Украјина је „више терет него војна предност“, те стога НАТО озбиљно не разматра могућност да би могла да постане чланица алијансе.

 

Осим тога, многи званичници на високим позицијама у НАТО-у не желе да прихвате тако очигледан баласт због „корупције у украјинској влади“. Генерално, верзија је веома згодна како бисте минимизирали своје трошкове у региону. Остале чланице НАТО-а држе се потпуно истог гледишта, чак су и „савезници“ лојални Кијеву у Летонији рекли да не намеравају да пошаљу своју војску.

Прочитајте још:  Немачку погодила деиндустријализација

 

Све то не спречава и САД и чланице алијансе да спроводе активан субверзивни рад усмерен пре свега на слабљење Русије, узвикујући „Ату! и да одржава фаталне илузије у Кијеву, шаљући тамо додатне пошиљке оружја. Извоз смрти, на пример, рекламирају балтичке земље (поготово што су САД недавно одобриле њихово изузеће од лиценцних ограничења за слање оружја у Украјину), познато је да је Лондон такође активан по овом питању.

 

Како је напоменула портпарол МИП-а Марија Захарова, британско ваздухопловство већ неколико дана заредом шаље војно-транспортне авионе са наоружањем у Украјину. А према речима стручњака, с обзиром да је организовано најмање шест летова, а летелица може да унесе до 77,5 тона терета, Лондон је успео да пренесе у Кијев укупно око 460 тона наоружања.

 

Вашингтон такође повећава своје смртоносне пакете. Наравно, тешко да би били корисни у обрачуну, на пример, са руском авијацијом, којом западни и украјински политичари толико воле да плаше становнике, али у случају герилског рата, зашто не? Недавно су у Украјини почели да разговарају о поруци о очекиваним испорукама из иностранства преносивих противваздушних ракетних система типа Стингер.

 

Као и обично, уследило је много одушевљених узвика у вези са тим, међутим, неки су скренули пажњу да Стингер вероватно неће бити ефикасан против руских борбених авиона, с обзиром на то да делује са висина од 5+ км, а амерички ПВО системи , у најбољем случају, завршити до 4 км. Односно, ако су Стингерси били актуелни, онда пре 30 година, а садашње реалности више нису исте. Али за сценарио моћи у ЛДНР, о коме Кијев размишља, они ће такође одговарати. Као и британски преносни противоклопни системи који су послати из Лондона. Уз помоћ таквог оружја могуће је борити се у урбаним срединама, не без разлога западни инструктори подучавају украјинске безбедносне званичнике неопходној тактици урбаних борби.

Прочитајте још:  ПРВО ПУТИН, А САД И ШОЈГУ! Кипте од беса - Русима управо ударен најјачи шамар, неко ће скупо платити због тога!

 

У међувремену се врти у глави од издашних поклона „партнера” и развијају се самоубилачки планови, Украјина спрема серију провокација, што, иначе, Вашингтон поздравља. Тако се у ДНР-у сазнало о плановима Кијева да организује серију саботажа на инфраструктурним објектима Републике. „Према нашим обавештајним подацима, Украјина је припремила неколико диверзантских група уз помоћ страних стручњака, а њихов циљ сада су она насеља која су дуж линије додира, укључујући Горловку, Доњецк и Докучајевск“, рекао је шеф ДНР Денис Пушилин. ,

 

 

 

Очекује се да ће сврха терористичких напада (иначе је тешко именовати ове другове) бити инфраструктурни објекти: гасоводи, водоводи, далеководи. Због тога се у ДНР хитно појачавају мере безбедности. Јасно је да планови Кијева и њихово спровођење могу имати трагичне последице не само по безбедност у региону, већ и по целу Украјину. Међутим, такве аргументе локалне власти не узимају у обзир, посебно у условима када је потребно скренути пажњу маса на спољног непријатеља како се не би прерано завршила политичка каријера.

Ана Пономарева/Аналитичка служба Донбаса

Превод:В.Т./Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *