Москва: Запад слепо подстиче косовске Албанце на угњетавање Срба

0

фото: © Министерство иностранных дел Российской Федерации

Западне земље, које су покровитељи радикалних косовских Албанаца, слепо их подстичу на покушаје угњетавања српског становништва и распиривање национализма, истичу у Москви.

„Приштинска врхушка је одавно требало да схвати да су покушаји да се провокацијама преостали свет убеди у одрживост озлоглашене ‘косовске државности’ у старту осуђени на пропаст. Распиривање албанског национализма и шовинизма, систематско угњетавање српског и другог неалбанског становништва, притисак на СПЦ сведоче о неодрживости тог пројекта“, истакло је руско Министарство.

Како се истиче, ћутање Запада одавно већ не чуди.

„То је симптом слепог подстицања радикалних косовских Албанаца од стране њихових покровитеља. Европска унија којој је Генерална скупштина УН доделила посредничку функцију у дијалогу Београд-Приштина очигледно не успева да се избори са својом улогом с обзиром на то да после скоро девет година од постизања споразума није у стању да савлада то што косовски Албанци саботирају испуњавање обавеза по питању формирања Заједнице српских општина“, наводи се у одговору на једно од питања које је стигло за недавно одржану годишњу конференцију руског министра спољних послова Сергеја Лаврова а на које тада није успео да одговори.

Русија, истиче се, намерава да инсистира на томе да испади Приштине буду адекватно оквалификовани у међународним организацијама, пре свега у Савету безбедности УН.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поновљен је став да је трајно решење косовског проблема могућ једино на основу међународног права, односно Резолуције СБ УН 1244, којом је прецизирано да је покрајина део Србије.

„Управо на бази тог документа могу и треба да се воде преговори Београда и Приштине. Њихов резултат треба да буде трајно решење које ће задовољити српску страну и које ће бити одобрено у Савету безбедности“, истичу у руском Министарству.

Прочитајте још:  ЧУВАЈТЕ ДЕЦУ! ТРГОВЦИ ЉУДИМА ВРЕБАЈУ ПО СРБИЈИ: Продају девојчице од 12 година, а неке жртве налазе на интернету!

Такође, Министарство дели забринутост због идеја о стварању „велике Албаније“ које се повремено могу чути из Приштине и Тиране.

„Како другачије назвати такве замисли осим да су подривачке, јер је било какво закулисно мењање граница у региону по дефиницији деструктивно за ионако крхку стабилност у том делу Европе “, закључују у Министарству.

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *