Марија Алимпић: Укидање просторног плана није довољно

0
нимбизам

Активисткиња удружења “Заштитимо Јадар и Рађевину” Марија Алимпић изјавила је ФоНету да само укидање Просторног план подручја посебне намене за пројекат “Јадар” није довољно да би се рекло да смо коначно завршили са тим пројектом.

Она је нагласила да је потребно да се укину локацијски услови које компанија Рио Тинто има, да се земљиште које је постало грађевинско врати у претходни статус, односно да се поново преименује у пољопривредно и шумско.

Алимпић је указала да је потребно да се из Просторног плана Србије избрише литијум који је у њега унет 2016. године, „не само због Јадра него и због свих других локација на којима се истражује или се планира истраживање литијума“, којих има више од 10.

Истакла је да се мора испитати који су људи злоупотребили свој службени положај и “илегално одобрили усвајање” Просторног плана за пројекат “Јадар” и они који су у Просторни план Србије унели литијум.

Алимпић је подсетила да су Јадар и Рађевина дом више од 150 биљних и животињских врста заштићених законима Србије и бројним међународним конвенцијама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Узимајући у обзир да је долина Јадра плавно подручје, упозорила је, сасвим је јасно да се пројекат “Јадар” никада не може реализовати, без обзира да ли се ради о Рио Тинто или некој другој компанији.

“Не пристајемо на мораторијум нити га тражимо, јер је он по својој дефиницији – одлагање проблема”, рекла је Алимпић.

Додала је да житељи Јадра и Рађевине већ две године на својим имањима живе као “подстанари”, што значи да немају право да планирају будућност.

Прочитајте још:  Рио Тинто разматра могућност изградње постројења са већим капацитетима за ископавање и прераду литијума него што је сада планирано

“Дакле, не мораторијум већ трајна забрана уз заштиту поменутих предела и поштовање постојећих закона који, иако су лоши, ипак значе јер уколико би се поштовали тај рудник никада не би могао да се отвори”, закључила је Алимпић.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *