Сотировски „откачила“ инвалиде, нема плате за персоналне асистенте

0
Драгана Сотировски

(фото:Србин инфо)

Око педесетак персоналних асистената који се брину о најтежим инвалидима у Нишу, овога месеца неће примити накнаду за свој рад која износи 31.000 динара, што је мање од законског минималца. Они и не знају да ли ће и наредних месеци бити ангажовани, те су тако посредно, и инвалиди остављени на цедилу.

Персоналним асистентима је речено да се са инвалидима договоре и да им они плате, а то су особе које имају ниска примања која обично оду на лекове и здравствена помагала.

“Како да тражимо новац од особа које једва преживљавају, а не могу саме о себи да се старају? Примера ради, познајем једну особу којој помажемо и која је 100 посто инвалид. Његова примања су око 40.000, а најмање 10.000 иде на лекове, пелене… Ако му узмемо 31.000 динара што их негујемо, како да преживи са 9.000” – пита се један од нишких персоналних асистента.

Он додаје да ово није први пут да им град Ниш не плаћа услугу коју обављају и оставља инвалиде на милост и немилост прилика.

“И прошлог јануара и фебруара било је исто и тек смо у марту добили свега 21.000 динара. Кажу нам да треба да будемо хумани, а не да мислимо на новац, али када дође рачун за струју на пример, ја не могу да кажем да немам пара, јер обављам хуман посао” – додаје наш саговорник, чије је име познато редакцији.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

И његове колеге су очајне, јер им је то једини приход. Иако раде по уговору о делу, те немају уплаћен стаж, примају плату испод законског минималца, они кажу да не могу да од инвалида траже новац.

Прочитајте још:  „Ниш није миш“: Одржан скуп подршке руском народу

“Ми никада горег градоначелника од госпође Сотировски нисмо имали. За инвалиде нема новца, али зато има за плаћање билборда на хотелу „Амбасадор“, или за поправке аутомобила које госпођа Сотировски слупа” – очајна је особа која је персонални асистент.

Како кажу наши саговорници, није ни чудо што су на референдуму у Нишу напредњаци тако лоше прошли и нико их није послушао. Упозоравају да ће тек видети колико су се грађанима Ниша смучили. На ову стравичну истину о положају инвлида и њиховим персоналним асистентима реаговала је председница Градског одбора Странке слободе и правде у Нишу Јелена Милошевић. У свом Твиту она подсећа да ће овако 50 породица остати без примања, само због бахатости локалне власти.

“Педесет персоналних асистената, који брину о лицима са инвалидитетом, неће добити плату у јануару. 50 породица је нишка власт оставила без прихода у јануару. Ти људи раде по уговору о делу за 31.000 динара. И то су им ускратили овог месеца. Сотировски, пакујте се, доста је, готово” – написала је Милошевић.

Колико Град Ниш на челу са градоначелницом Сотировски није брига за инвалиде и њихов нормалан живот показује и то што у буџету за ову годину нису предвиђена директна средства за удружења инвалида. За разлику од два, која немају блиских веза са локалним СНС, једно је преко пројеката ипак добило новац од Ниша, а блиско је са одборницом СНС Јасмином Бараћ. Тако да за напредњачке кадрове увек се нађе начин да се намакне нешто пара, за остале, ако преостане, а тешко да то може да се деси!

Прочитајте још:  КОНАЧНО: Ускоро прво рочиште против НАТО због последица бомбардовања осиромашеним уранијумом

Директно.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *