Шта нас брига за америчко порицање Христа

0

(фото:ФСК:РУ)

У временима новог угњетавања

Ухватио сам себе у таквом инциденту: течно сам прочитао „Питтсбуршки суд…“ у наслову испод и већ сам се зачудио необичношћу и храброшћу пресуде.

Јер немогуће је замислити тако нешто у САД данас. Схватимо вест буквално ове недеље.

Прво, Школско одељење округа Илиноис бранило је ваншколске групе Сатаниног клуба. Реч је о едукативном програму за децу од првог до петог разреда „Сатански клуб продуженог дана“, који спроводи одређени храм Сатане. Према најавама постављеним у предворјима, програм укључује “научне пројекте”, слагалице, игре, занате и активности на отвореном. Према речима „васпитача“ из храма Сатане, „ово ће помоћи деци да науче добронамерност и емпатију, као и критичко размишљање, решавање проблема, креативно самоизражавање и сопствену независност “ .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Сатаниц Даи Цлуб

Као одговор на гнев родитеља, окружни управник школа је објаснио да „незаконито одбијање ове организације (која има право на своје гледиште) да плати кирију наше јавно финансиране институције након школских сати излаже Дистрикт тужби за дискриминацију да нећемо победити, што ће вероватно одузети хиљаде и хиљаде долара пореских обвезника од наших наставника и особља . ” Тачка гледишта храма Сатане је да лик који популаришу „представља индивидуалну слободу “ .

Америчка слобода се, међутим, све мање шири на следбенике Сатаниног противника.

А ево и друге вести . Врховни суд САД почеће да разматра случај смене средњошколског тренера Џоа Кенедија јер је дозволио себи да се у тишини (клечећи) моли на стадиону после утакмица.

Врховни суд САД почеће да разматра случај смене средњошколског тренера Џоа Кенедија јер је дозволио себи да се у тишини (клечећи) моли на стадиону после утакмица.

Кристијан је отпуштен 2015. Ову одлуку су касније потврдила два нижа суда. Такође, Врховни суд САД је већ одбио жалбу селектора.

Па како је некада „пуританска земља” са слоганом „ У Бога се уздамо ” на националној валути дошла до таквог „хришћанског живота”?

Већ 1990-их све је указивало на крај овог изданка западнохришћанске цивилизације. Међутим, ни тада је било немогуће замислити колико брзо ће Бог бити „прецртан“, без чега су дозвољене све „универзалне вредности“ по којима је Велика Америка сада позната .

Буш Хорнс

Знак новог „миленијума” многи су видели у томе што је председник демократа, напуштајући функцију, „залупио врата” и прекинуо традицију слања божићних честитки грађанима који су се посебно истакли у протеклим годинама. Хероји Америке честитали су Клинтоновој „сезону празника“.

Следећи републикански председник, који је „притиснуо“ традиционалне вредности током своје предизборне кампање, „развио је иницијативу“. Године 2005. на разгледницама из Беле куће, уместо Божанственог одојчета и Магова, били су приказани кућни љубимци пара Буш. Чак су и јелке на трговима престоница држава постепено преименоване у „празнике“. Нестале стрије са натписом Срећан Божић! .

Школарци су пуштени не за Божић, већ једноставно за зимске празнике. У окрузима са значајним дијелом муслиманске имигрантске популације постављало се чак и питање одлагања ових празника за мјесец Рамазан. У држави Њу Хемпшир, школарци су кажњени због појављивања у костиму Деда Мраза. То је, кажу, вређало верска осећања друге деце.

Још 2004. године округ Саут Оринџ – Мејплвуд је забранио извођење божићних песама („Каролс“) у школама , па чак и само њихових мелодија без речи! Суд који је разматрао жалбу на ову одлуку забрану је признао законитом. У држави Њу Џерси у целини, забрањени су слављенички наступи хора за њих. Мартина Лутера Кинга, јер је његов репертоар укључивао верске песме („јеванђеље“) . Са плаката других извођача наредили су да се уклоне сви божићни симболи – чак и јелке.

Прочитајте још:  Здравко Пено: ПРОТИВ СОДОМСКЕ ПОШАСТИ – ЗА СПАС БЕОГРАДА И СРБИЈЕ

Убрзо је дошло и до „правих“ јелки. Пред Нову, 2007. годину, на аеродрому у Сијетлу уклоњене су већ окићене смрче. Чињеница је да је јеврејска заједница захтевала да зграда буде украшена менором у част Хануке. Тада је управа аеродрома – како не би морала да кити зграду симболима свих других религија током целе године – одлучила да се ослободи атрибута Божића.

Али прослава Хануке приређена је у Белој кући. И са „кошеризацијом (чишћењем) председничке кухиње” уочи свечаности. Прес служба шефа државе је објаснила: „Живимо у времену када је потребно поштовати свако уверење и религију .

Како се „нехришћани не би дискриминисали“, још 2005. године почело је увођење нових речничких облика хронологије. Традиционалне скраћенице БЦ ( Пре Христа – “пре Христовог рођења”) и АД ( анно Домини – “у години такве и такве од нашег Господа”) замењене су БЦЕ и ЦЕ.

Проблем се, међутим, догодио у економској сфери. За најаву трговинског ланца Таргет не божићне, већ празничне распродаје, верници су је бојкотовали (само одговарајуће петиције је било више од 600.000 потписника). Ланац супермаркета Волмарт , који је, иначе, 1962. године основао ревни католик, добио је сличну „притужбу” . Гледајући унапред, рецимо да су хришћани, наравно, изгубили. И убрзо је особље свих њујоршких супермаркета поздравило посетиоце поздравом „Срећни празници! уместо “Срећан Божић!” .

На Божић 2008. године, дечја одељења су била у пуном јеку у продаји комплета меких играчака у виду … вируса, укључујући гонореју, сифилис, кугу, салмонелу и друге плишане „радости“. Они су били праћени „позадинским информацијама“. Ебола је, на пример, те године названа „краљицом микроба“, а деца су подстицана да „деле љубав према њој“.

Овај афрички дечак није могао да подели америчку љубав

Овај афрички дечак није могао да подели америчку љубав

Све се то, понављамо, дешавало углавном већ под Бушом – представником Републиканске партије, за коју већина гласа „стопостотни Американци“, или ВАСП („бели англосаксонски протестанти“), редовно посећујући своје цркве или барем једном дневно молећи се код куће .

Међутим, на следећим изборима поражен је дневни ред који су предложили републиканци. „Стара болесна црна жена која пати од прекомерне тежине и хомосексуалних склоности није само … најцивилно заштићенији становник Сједињених Држава “, рекла је политиколог Елена Жосул. – То је и збирна слика бирачког тела Барака Обаме у председничкој кампањи 2008. године. Остаје да се дода: ретко посећује цркву. Или уопште не присуствује…“

Поштено ради, примећујемо: у децембру 2007. године, Конгрес САД је усвојио резолуцију „Препознавање значаја празника Рођења Христовог и хришћанске вере“ на разматрање . Међутим, резолуција је претрпела значајне промене. На пример, „хришћански корени“ Сједињених Држава су се претворили у „јудеохришћанске“, а назив резолуције је потпуно нестао. Ово је био последњи покушај контраофанзиве великих размера хришћана у Америци.

Прочитајте још:  Како ће САД одговорити на руске ледоломце на Арктику?

Барак Обама

У јануару 2009. Обама је преузео Белу кућу, чију је инаугуралну недељу отворио отворено хомосексуални англикански бискуп. Традиционалну беседу је први пут у историји прочитао „свештеник“.

Додуше у изопаченом облику, али почаст „хришћанским коренима Сједињених Држава“, као што видимо, тада је ипак формално одата. До Божића 2009. чак је и јелка постављена у Белој кући. Истина, украсили су га балонима са сликама … Мао Цедунга и локалног трансвеститског комичара. Портпарол Хришћанске одбрамбене коалиције Патрик Махун подсетио је да је ове ноћи Бог познат по речима „Мир на земљи, добра воља према људима“, „али Бела кућа занемарује ову поруку, разоткривајући слику диктатора који је донео тиранију и прогонио милионе људи. . ” Истовремено, Бела кућа је послала поруке графичким дизајнерима са молбом да за Божић не шаљу украсе са хришћанском тематиком.

Као резултат оваквог сврсисходног рада на Ускрс 2010. године, већина Американаца већ није знала шта, у ствари, славе и за чије име се празник везује. Само 42% испитаника је одговорило да је Васкрс повезан са Васкрсењем Христовим. Не чуди. Те године, сваки осми Американац је признао да је бивши хришћанин (протестант или католик). Главни разлог за одлазак Американаца из хришћанства било је „животно искуство“, укључујући „неслагање са мишљењем цркве о питањима хомосексуализма, абортуса и контроле рађања“ (иако је, као што смо видели, „црква“ по овом питању је повучен , као резултат тога, 2009. године нагло су порасле конверзије Американаца из протестантизма у православље ).

У лето 2010. дошао је до главног симбола хришћанства. Окружни апелациони суд у Денверу наложио је уклањање 14 крстова који су 1998. године постављени дуж путева Јуте у знак сећања на погинуле службенике патроле на аутопуту. Како је суд пресудио, „крстови су неуставни јер би сваки разуман посматрач који их гледа би помислио да држава Јута подржава хришћанство“.

Центри за „људска права” засули су судове оваквим тужбама. Баш као и они који су поднели пријаву против верујуће девојке која је дошла у Мичиген. У огради црквене парохије истакла је обавештење да тражи цимера хришћанске конфесије. Испоставило се да је то била „незаконита преференција цимера“ , што је „дискриминација припадника других вероисповести“ .

У октобру 2010. Врховни суд САД је одбацио жалбу да се божићне и друге верске песме забране у школама у округу Њу Џерси. Према судској пракси, таква одлука сада може да важи за све школе у ​​Сједињеним Државама.

Инспирисана оваквим пресудама, управа једне од школа у Калифорнији казнила је ученика због причања о хришћанству (!) на паузама (!!). Шеснаестогодишњи Кенет Домингез, по повратку са зимског распуста 2010-2011, почео је да прича својим друговима из разреда о томе како је постао верник. Управа образовне установе истакла је младићу да је „црква одвојена од државе“, а након што је Кенет донео Библију са собом, избачен је из школе на два дана.

Прочитајте још:  Пржи беспилотне летелице: Руси тестирали нови борбени ласер

У последњим годинама Обаминог мандата, фигуре из јеванђеља више нису могле да се користе као празнични украси за Њујорк. Остају само анђели и само на Рокфелер Плази , јер тамо стоје од педесетих година и представљају историјску вредност.

Остају само анђели и само на Рокфелер Плази, јер тамо стоје од педесетих година и представљају историјску вредност.

Међутим, ово је пре следећег напада БЛМ -а – несвести са својим неизоставним рушењем споменика.

У истом Њујорку, до 2013. године било је забрањено украшавање „општинских“ јелки божићним звездама. Да, и домаће божићне јелке постале су нешто као знак неслагања. Према Америцан Цхристмас Инц . , „један њујоршки хришћански вођа је позвао парохијане да посебно купују јелке, чиме је отворено показао приврженост својој вери у овом ‘новом времену угњетавања’“ .

Крај времена

2020. године, први пут у историји САД, верници су постали мањина (47%). Као што се може видети из графикона, најдраматичнији пад удела религиозних људи догодио се од 2000-их.

2020. године, први пут у историји САД, верници су постали мањина (47%).  Као што се може видети из графикона, најдраматичнији пад удела религиозних људи догодио се од 2000-их.

Занимљива је дистрибуција пада по друштвеним групама. Пад религиозности је приметно спорији код образованијих (пад од 14% од 1998. наспрам 22% са само средњим образовањем).

Републиканци су дупло религиознији од демократа, а конзервативци су генерално религиознији од либерала. Да, и по регионима, републикански југ (исто – права Америка „редњака“, Америка-вредник) је много религиознији од космополитског Истока.

Вера протестаната је дупло јача од вере католика. Штавише, „статистика не спасава“ и имигранте из Латинске Америке. Религиозност Хиспанаца за 2020. није премашила „опште касарне“ (истих 47% у просеку у Сједињеним Државама).

Вера протестаната је дупло јача од вере католика.  Штавише, „статистика не спасава“ и имигранте из Латинске Америке.  Религиозност Хиспанаца за 2020. није премашила „опште касарне“ (истих 47% у просеку у Сједињеним Државама).

Вера протестаната је дупло јача од вере католика.  Штавише, „статистика не спасава“ и имигранте из Латинске Америке.  Религиозност Хиспанаца за 2020. није премашила „опште касарне“ (истих 47% у просеку у Сједињеним Државама).

Све то не може а да не буде последица политике „верске толеранције“, која се схвата као апсолутно искључење вере из живота друштва под изговором да атрибути једне религије наводно вређају следбенике других учења.

У ствари, „толеранција здравог човека“ је одувек била исповедање вере уз поштовање права представника других вера на исто. И, наравно, „не гурајте свој нос у туђи манастир својом повељом “, без обзира који је „манастир“ – хришћански, сикистички или будистички.

Није случајно, иначе, да је исти Буш, под којим је почело уништавање верских вредности у Америци, добио награду америчке Комисије за етику и верску слободу за „промоцију успостављања верских слобода у целом свет“ и „храбро бранећи право свих људи да слободно исповедају своју веру.“ » .

Зашто „моћници овога света“ имају потребу да деперсонализују народе под „универзалним“ стандардима – посебан разговор. Сада се ограничимо на друго питање: да ли је за нас данас добро што наш геополитички противник све више губи морални карактер лика Божијег?

У тактичком смислу, не баш добро, јер непријатељ постаје све способнији за незамисливу подлост. Стратешки, ако за Русе вечни живот постаје све вреднији (у том смислу треба узети Путиново упозорење „Коме треба мир ако у њему нема Русије?“ ), онда је Американцима потребна срећа овде и сада. А ко ће пристати да ову срећу спали у нуклеарном пожару?

Дмитриј Скворцов/ФСК.РУ

Превод:Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *