Једни вичу „издаја“, једни вичу „коначно“, а Мило се смеје

0

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Историја је исписана 30. августа 2020. године, поручили су тада лидери три победничке коалиције у Црној Гори – Здравко Кривокапић, Дритан Абазовић и Алекса Бечић. Седамнаест месеци након – историја се понавља. Абазовић жели да формира мањинску Владу, без Кривокапића на челу, и без Бечића као предводника Скупштине Истовремено, Кривокапић тражи смену свог потпредседника Абазовића због издаје, док Бечић са свих страна очекује нож у леђа.

„Знали смо да се нешто спрема“, рекао је Момо Копривица, посланик Демократске Црне Горе када је Дритан Абазовић и званично изашао у јавност да идејом формирања мањинске Владе. Званична процедура покренута је када је коалиција „Црно ба бијело“, на чијем је челу Абазовић, поднела Скупштини иницијативу за изгласавање неповерења Влади Здравка Кривокапића. Његов поступак изазвао је тектонске поремећаје у Црној Гори и практично створио две струје унутар владајуће коалиције. Док једини вичу „издаја“, друго кажу „коначно“, а једини који са осмехом на лицу посатра ситуацију је Мило Ђукановић, лидер Демократске партије социјалиста (ДПС).

Иако су се пре само годину дана са свих страна чули повици „Никад више ДПС“, та странка сада учествује у рушењу Владе Здравка Кривокапића. На црногорском парламенту је сада да одлучи о моменту пада дуго жељене Владе коју не предводи ДПС.

Кривокапић узвратио ударац

Истог дана када је коалиција предвођена Абазовићем преложила рушење Владе, премијер Кривокапић одлучио је да зада ударац свом потпредседнику.

“Данас сам Скупштини Црне Горе поднео иницијативу за смену Дритана Абазовића, и предложио министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића за новог потпредседника Владе Црне Горе”, поручио је професор Кривокапић и добио подршку једног дела парламентарне већине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  У Црној Гори 63 милионера

Бечић: Незапамћена издаја

Председник црногорског парламента, који је већ најавио да његова партија неће подржати предлог о формирању мањинске Владе, а чија је позиција такође угрожена, рекао је да се ових дана одвија “издаја какву Црна Гора не памти”.

“Они који су вам се клели да са ДПС-ом неће ићи у било какве варијанте, а пре само месец дана тврдили да са оваквим ДПС-ом неће никада имати било шта, нуде таквом ДПС-у да му принесу на тацну слободарске гласове грађана Црне Горе и да заједно формирају парламентарну већину. То се зове политичка превара”, сматра лидер Демократа.

Министри у клинчу

Поједини министри актуелне црногорске Владе позвали су Дритана Абазовића на поднесе оставку и одустане од рушења Владе у чијем је стварању учествовао. Јаков Милатовић, министар економског развоја и Милојко Спајић, министар финансија и социјалног старања – уједно и Кривокапићев први пик за потпредседничку функцију, сматрају да је Абазовић издао људе који су ми веровали.

“Наш потпредседник мора поднети оставку или повући иницијативу. Пријатељски: Не дозволи да те младог и перспективног диносауруси потроше и пошаљу у политичку историју, а народ запамти као издајника. Повуци иницијативу, врати се где припадаш”, поручио је Спајић, док је Милатовић своју поруку потписао са “Министри Владе Црне Горе”, након чега су се његове колеге из те институције огласиле са питањем – на које тачно министре се то односи.

Младен Бојанић – министар капиталних инвестиција, Ђорђе Радуловић – министар спољних послова и Сергеј Секуловић – министар унутрашњих послова, огласили су се с поруком да они не стоје иза става колега из Владе. Према њиховом мишљењу, Дритан Абазовић је човек који је најзаслужнији за опстанак Владе и никако не може бити проглашен издајником.

Прочитајте још:  Присталице српске опозиције одржале митинг у Београду

Грађани на улицама

Неколико стотина грађана окупило се испред Владе Црне Горе, како би поручили “Смените Дритана”. Протест је трајао око сат времена, а најављено је да ће скуп бити одржан и у наредник данима, на истом месту у Подгорици, али и другим градовима широм Црне Горе. Иако организатор скупова још увек није познат, предпоставља се да иза протеста стоји струја која подржава Кривокапића.

Извесно је да се актуелна Влада Црне Горе налази на апаратима који је одржавају у животу, чије ће каблове радо искључити Мило Ђукановић.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *