Лекар из ЦГ позива на укидање свих мера: Не можемо више бити таоци епидемије

0

(фото:Кццг)

Лекар из Клиничког центра Црне Горе Немања Радојевић, који се залаже за укидање свих противепидемијских мера и обустављање тестирања на коронавирус, сматра да нам то дозвољава нови сој омикрон, који у највећем броју случајева даје благе клиничке слике.

“Омикрон нам је дозволио да корона полако престаје да буде медицински проблем, више је политички, па и филозофски, ако посматрате из угла егзистенцијализма. Толико нам је утицала на живот у претходне две године да је време да лекари полако схвате да не можемо више бити у центру пажње, епидемија се полако ближи крају, са вакцинацијом смо успели колико смо успели, ништа ново се неће десити да ми сада проценте вакцинације, који су око 50-ак посто у земљама региона, подигнемо. Колективни имунитет не можемо постићи и нећемо га постићи, шта год урадили, ту су антиваксерски лобији… Време је да свако преузме одговорност за сопствено здравље на себе”, поручује Радојевић.

Он каже да нам садашња ситуација са омикроном дозвољава да размишљамо потпуно другачије о епидемији.

„Евидентно је да се омикрон јако лако шири, тако да са оваквим мерама не можете много да постигнете, али са друге стране, блаже су клиничке слике у великој већини случајева, то су све ствари које нам дозвољавају да кажемо да мере, класичне, нису више у фокусу, односно са њима се ништа не може постићи“, наводи Радојевић.

На питање зашто позива на укидање мера, он каже да тренутно у Црној Гори, према званичним подацима за које сматра да су реални, стопа тешких случајева је од 0,3 до 0,4 досто.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Какве нас мере чекају од сутра: Стигле нове одлуке!

„То су прилично мали проценти. Не можемо више бити таоци епидемије, таоци невакцинисаних, и таоци неадекватног вођења ситуације“, истиче он.

Додаје да фокус није само укидање мера, већ и обустављање тестирања.

„Сваки студент епидемиологије на првој години факултета учи да кад имате тако велику локалну трансмисију, онда је бесмислено тестирање више. Када имате 30 или 50 одсто заражених од тестираних, постаје тестирање ирелевантно. Свако ко има неки симптом, можете га слободно сматрати короном, да ли је корона, или нека прехлада или грип није толико битно, јер су сами приступи лечењу слични“, сматра он.

Наводи и да због свега тога „тестирање треба обуставити и резервисати само за оне случаејве који захтевају хоспитализацију“.

Додаје да су и у Црној Гори тренутно високи бројеви новозаражених на дневном нивоу, између 1.000 и 1.500 случајева, али је много мањи број хоспитализација, тешких облика болести и смртности него у ранијим таласима.

Но, упркос томе, огромна је оптерећеност примарне здравствене неге, односно ковид амбуланти, испред којих чека огроман број људи на тестирање, међу којима су и они са лаким симптомима. Оцењује да и они који се са таквим симптомима не би у другачијим околностима јавили лекару, сада из страха од короне, то чине.

А на то да прокоментарише своју објави на Фејсбуку да се морамо ослободити страха и да пустимо корону да оде како је и дошла и на питање како је дошла, каже да уопште тиме не треба да се бавимо, без обзира да ли је коронавирус настао природно или вештачки, „ми имамо проблем са њим на терену, морамо се борити са тиме, тиме што ћемо уперити прст у некога и рећи да је он крив за корону, епидемију тако сигурно нећемо решити.

Прочитајте још:  Уместо ћирилице, на билбордима порука „Милораде, нека, нека, усташки те логор чека”

Он, наводећи да је Ирска званично постала прва земља у Европи која је укинула све ригорозне ковид мере, а ускоро ће њен пример следити и Велика Британија и Израел, каже да земље са високом стопом вакцинације могу тако да размишљају, али „можемо и ми, баш из угла што нисмо постигли колективни имунитет вакцинацијом, како би се природно прокужили.

Ковид пропуснице данас више немају смисла

Додаје и да ковид пропуснице данас више немају смисла, и подсећа на случај Словеније где се ковид процедуре и мере поштују, где се нигде не може ући без ковид пропуснице, „а видимо да на ширење епидемије то нема ефекта“. Словенија је 19. јануара забележила више од 12.000 новозаражених.

„Ковид пропуснице и класичне епидемијске мере не стоје“, истиче Радојевић.

Оцењује и да се епидемија у облику у којем је била претходне две године полако смирује, „мислим да не треба угрозити то природно смиривање неким заоштравањем мера, новим затварањем“.

Наглашава да је фокус и даље на вакцинацији, јер „ако сте вакцинисани имате јако мали ризик да тешко оболите или умрете“.

Сматра да ће оволики бројеви новозаражених бити још неких месец-месец и по дана, а онда са доласком пролећа и лета, који не погодују респираторним инфекцијама, „епидемија ће се сама угасити“.

„Да ли ће нам требати четврта, пета, седма доза, не знам, вероватно. Живот и други аспекти функционисања система не могу више да трпе због короне“, закључује Радојевић.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *