НОВА МУЉАЧИНА! Зорана наместила посао од 800 милиона евра америчкој фирми основаној са 100 ДИНАРА

0

(фото:НСПМ)

Ако је судити по Споразуму о сарадњи изградње соларних електрана, који је Министарство енергетике потписало са америчком фирмом УГТ Ренеwаблес, овај уносан посао од 800 милиона евра, колико је планирано у буџету у 2022. години, могла би да реализује српска експозитута ове компаније, са оснивачким капиталом од само 100 динара.

То практично значи да би овако велике државне паре могле да заврше у каси фирме која је уложила најмању суму да би по српским законима била регистрована у АПР-у и то под именом УГТР Солар Четири д.о.о. То је урађено 21. јула 2021. године, само десет дана пре потписивања овог документа од стране министарке Зоране Михајловић и финансијског директора УГТР Питера Гудола, што наводи на сумњу да није реч о случајности већ унапред договореном поступку који ову компанију фаворизује у изузетно уносном послу.Наиме, споразум је потписан 2. августа а подразумева изградњу соларних панела на 2.000 хекетара, на десетак локација широм Србије, за шта су у буџету Србије за 2022. годину предвиђена средства од 800 милиона евра и то по основу за инвестиције или гаранција за кредите.

Тако бар наводи група стручњака из ЕМС, која се обратила “Блицу” упозоравајући да због овог јавног али и неких других тајних договора, постоје индиције да Министарство енергетике спрема сценарио по коме ће изградњу инфраструктуре за ОИЕ поверити само америчким компанијама.- Индикативно је да се потписује споразум о изградњи соларних панела са америчком фирмом УГТ Ренеwаблес, која нема искуства у тој области. Таквој фирми, која је за регистрацију своје експозитуре у Србији уложила капитал од 100 динара, дати у руке 800 милиона евра, исувише је неозбиљно за озбиљну државу каква је Србија – наводе у писму група запослених из ЕМС-а.Они додају и да се управо због оваквих аранжмана од стране Министарства енергетике и форсира несразмерно велика количина струје из ОИЕ, и то из соларних електрана и ветропаркова, иако електроенергетски систем за то није спреман.- То се ради без измењене државне Стратегије развоја енергетике, што може скупо да кошта све грађане и привреду Србије. Лични договори са лобистима страних компанија не могу донети добро енергетском систему државе већ само појединцима који такве аранжмане склапају. Јавност Србије треба да зна да постоје индиције да се у Министарству енергетике спрема Међудржавни спосразум са САД како би се на тај начин заобишле јавне набавке и да све послове око ОИЕ се дају америчким фирмама – објашњавају у писму и додају:

Прочитајте још:  Босна и Херцеговина почиње производњу борбених дронова за потребе НАТО-а

“Поред УГТ Ренеwаблес, који би био ангажован за соларне електране , ту је и “Бехтел” који је заинтересован за изградњу Ђердапа 3 па се зато, од стране челних људи Министартва, та инвестиција форсира у односу на РХЕ Бистрица.Све ово, по њиховим наводима, је и разлог што се министарка Михајловић обратила тајним дописом Америчкој привредној комори, цинкарећи ЕПС, ЕМС и Агенцију за енергетику, да нису вољни да примењују Закон о ОИЕ.- То није адреса да се тражи помоћ и отклањане проблема већ надлежне институције државе Србије. Међутим, јасно је да је овакав поступак само показао страх да оно што је раније обећано америчким инвеститорима, неће моћи тако лако да се реализује. Не могу послови од више стотина милиона евра да се добијају путем директног договарања са једном компанијом, тим пре што је реч о различитим локацијама изградње соларних електрана. Све то требало би да се преиспита јер је и врх државе обманут око неких дешавања везаних за ОИЕ што потврђује и изјава председника Вучића. Он је недавно рекао “погрешио сам што сам слушао све могуће екологе, лажне стручњаке и све могуће странце око ОИЕ“- кажу ови стручњаци уз назнаку да оваквим обраћањем желе да обавесте јавност о упливу приватних интереса у државна питања везана за енергетику.

Глас Јавности

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *