Велики скандал: Лекари добијају 28 евра за сваку дату дозу вакцине против ковида!

0

Лекар Ли Венлианг (фото: Ројтерс)

У Немачкој лекари добијају чак 28 евра за сваку дату вакцину против короне. И то све плаћају порески обвезници. Зашто је држава омогућила да и овде богати постану још богатији, пита се новинар Дојче велеа Марко Милер.
Пандемија кошта државу – дакле грађане – много пара. И то је у реду, када је медицински, економски и друштвено неопходно. Али то не значи да поједине групе запослених треба да тек тако добијају поклоне на рачун свих нас.

Крајем лета су широм Немачке затварани центри за вакцинације, али је онда на ред дошла бустер доза вакцине. Грозничаво се размишљало како да што више људи што пре прими ту трећу дозу.

Тадашњи министар здравља Јенс Шпан кренуо је најједноставнијим путем – повећао је накнаду коју лекари у приватним ординацијама добијају за сваку дату вакцину. И то са 20 на 28 евра!

Запањујућа сума кад се помисли колико су мале плате болничког особља које непрестано ринта у доба короне.

Лекари са сопственим ординацијама у Немачкој ионако спадају у најбоље стојеће групе. Кад се одбију трошкови, њима остаје између 200.000 и 250.000 евра бруто зараде годишње. Неки специјалисти зарађују и до 400.000 евра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Али ни ту није крај. Нови социјалдемократски министар здравља Карл Лаутербах подигао је накнаду лекарима за сваку дату вакцину на чак 36 евра, за период око Нове године. То једва да је ико и приметио.

Тај износ је декадентан када се упореди са накнадом за друга цепљења. Рецимо, за свако вакцинисање против грипа лекари добијају осам евра, а оно није ни изблиза тако масовно као против короне.

Прочитајте још:  „Нешто у мени је умрло“ – Пољак жели бег из Немачке

Зашто би давање једне дозе сад наједном вишеструко поскупело?

Лекари ће наћи оправдања, те много папирологије, компликовано планирање термина, дискусија са пацијентима, велика одговорност… али зар није то свакодневни посао лекара?

Зачкољица је у томе што трошкове не покривају здравствена осигурања која би се тешко сложила са овако масном зарадом лекара. Не, ове накнаде исплаћује Савезни завод за социјалну бригу, дакле држава. То јест, немачки порески обвезник.

Удружење здравствених осигурања је саопштило да примереном сматра накнаду од пет до десет евра по вакцинацији. Дакле, једва трећину суме коју великодушно плаћа држава. И то саопштење је једва ко приметио.

Да ли се лекари могу мотивисати да вакцинишу само ако им се да пуно новца? Они су положили заклетву да ће помагати људима – ту није стајало да ће искористити пандемијску кризу да се обогате.

Додуше, није фер паушално осуђивати. Многи лекари у ординацијама кажу да би вакцинисали и за много мање новца.

Неки су се својевремено пријавили да волонтирају у центрима за вакцинацију, а тек су онда сазнали да савезне покрајине то плаћају и са вртоглавих 175 евра по сату! То је пропаст политике – толико плаћати лекаре којима тај новац нити треба нити га хоће.

Превисоке накнаде користе само оним лекарима који у цепљењу виде бизнис.

Многи грађани су због короне трпели губитке, смањиване су им зараде или су губили посао. Сада својим порезима плаћају прескупу вакцинацију. То није ни праведно ни солидарно.

Да ли би нам стварно пропала кампања вакцинације против ковида да лекари добијају накнаду као и за било коју другу вакцину пре ове пандемије? Вероватно не би. А ако би због тога пропала, бар бисмо сазнали где живимо.

Прочитајте још:  Када власт удари у главу: Дритан води Балкан код Зеленског, а Србима се нешто не иде!

Дојче веле

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *