ДА ЛИ ЈЕ СТЕПИНАЦ ГОРЕО У ПАКЛУ? Католичка црква држи мисе за Павелића, а смета им православна фреска

0
европском, степинац

Алојзије Степинац (Фото: Профимедиа)

Сваке године у катедрали која се налази у срцу Загреба одржава се миса за усташког злотвора Анту Павелића, а СПЦ никада није реаговала и упућивала протестне ноте јер се не меша у унутрашња питања Хрватске католичке цркве, док је надбискуп Београдске надбискупије Станислав Хочевар одмах тражио састанак са великодостојницима Српске православне цркве након што је сазнао да је на фрески која приказује страшни суд у Цркви Светог Јована Богослова у Белој Цркви, како он тврди, насликан кардинал Алојзије Степинац како гори у паклу, наводи за Објектив верски аналитичар Жељко Ињац.

ХРВАТСКА КАТОЛИЧКА ЦРКВА ЗАРОБЉЕНА У СРЕДЊЕМ ВЕКУ

Управо фреска из руске цркве у Белој Цркви главна је тема хрватских и писаних и електронских медија данима, а после протеста београдског надбискупа Станислава Хочевара, који је казао да је поменуто ремек-дело увреда за Бога, фреска је прекречена у бело.

– Ово је само доказ да се Хрватска католичка црква и даље држи средњовековних аршина да кардинали не могу да буду пред страшним судом. Иако нигде не пише да је насликано свештено лице Степинац, нити мени лично личи на њега, подигла се велика прашина. Штета што је фреска која говори да пред Богом не постоје привилеговани, већ да се на крају суди по човековом срцу, чак и ако су у питању свештена лица, прекречена под притиском католичке цркве – наводи Ињац.

Степинац у паклу је вређање Бога” Надбискуп Београдске надбискупије Станислав Хочевар за ХРТ је најавио да ће се потрудити да реши ово “питање”

– Замолићу за састанак с парохом тога храма, као и за састанак са жупником тога краја. Када чујем њих, као и такозваног фрескосликара, онда ћу ићи и католичком бискупу и православном бискупу да бих завршио с Његовом светости. Бог је представљен негативно. Зато стварно плачем и сам ћу учинити покору. Како је могуће да један хришћански храм говори о нечему о чему се не усуди говорити читава црква. То је страшно вређање Бога и за то вређање ми сви морамо дати задовољштвину и покору.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Руска православна црква тражи да се Јулијански календар врати у општу државну употребу

Божја правда смета Хрватској католичкој цркви

ХОЋЕ ЛИ УКИНУТИ И СВЕТОГ МАРКА ЕФЕЈСКОГ

Наш саговорник истиче да мешање Хрватске католичке цркве у унутрашња питања СПЦ у најмању руку није примерено, нарочито када је у питању реч о кардиналу о коме се још увек није определио ни сам Ватикан.

– Ово је представа! Па хоће ли сада тражити и укидање иконе Светог Марка Ефејског која приказује његову победу над папом. Иначе, икона из светиње у Белој Цркви је врло ретка у православном свету, углавном се представа пакла приказује у католичким – каже Ињац.

ПРИКАЗАН И ПРАВОСЛАВНИ СВЕШТЕНИК

Стефан Јовичић, протонамесник поменуте цркве у Белој Цркви, каже да на фрески ни он не види Степинца.

– Мени тај не личи на Степинца, али свако има своје виђење неког лика. Кардинал јесте у питању, али нигде није назначено да је то кардинал Степинац и не знам како је неко закључио да је то он. На тој је фресци налази се више од 160 ликова и разумем да је интригантношто се на њој налази и неко ко је део свештенства католичке цркве, али исто тако на тој фресци се налази и православни свештеник, односно епископ који је погуран у пакао, али то није фреска пакла него страшног суда Божјег. Дакле, суда Божјег који суди свима, па тако и нама који смо у мантијама, јер нас оне не штите од тога да нам неће бити суђено – рекао је Јовичић.

Ало/Објектив

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *