Поново упућен захтев Влади Србије за усвајање предлога Резолуције о усташком геноциду

0

(Фото: В. Веизовић)

Од Владе Србије затражено да се усвоји предлог “Резолуције о усташком геноциду Независне државе Хрватске (НДХ) над Србима, Јеврејима и Ромима 1941-1945”.

Тај захтев упутио је Организациони одбор Апела за усвајање предлога “Резолуције”, а од Владе Србије се тражи и да се изјасни по том предлогу и да закаже седницу Скупштине Србије на коме би та резолуција могла да буде усвојена.

Представница тог одбора Биљана Ђорђевић изјавила је данас у београдском Медија центру да је иницијативу за Резолуцију покренула Смиља Тишма, најстарији посланик Скупштине Србије и преживело дете логораш из Јасеновца.

Према њеним речима, предлог Резолуције су подржали и посланици Радован Тврдишић, Ђорђе Комленски, Јадранка Јовановић, Братислав Југовић, Ана Караџић, Бојан Торбица, Владан Глишић, Жељко Томић и Маријан Ристичевић.

Ђорђевић је најавила за среду, 26. јануар скуп подршке Организационог одбора Смиљи Тишми испред Владе Србије, када ће премијерки Ани Брнабић доставити своје захтеве.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Преживело дете из логора и један од иницијатора подношења Резолуције Гојко Рончевић Мраовић казао је да су писмо упутили и председнику Србије Александру Вучућу, председници Владе Ани Брнабић, као и председнику Скупштине Ивици Дачићу у којима се жале на “ћутање администрације и блокаду парламента”.

Предлог Резолуције нашао се крајем децембра 2021. године пред Скупштином Србије. Тада је 30 посланика гласало за његово усвајање, а 113 посланика није гласало, због чега Резолуција није усвојена. Гласова против није било.

Глас Јавности

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *