Срамота српских служби: Шта се крије иза нове епизоде “атентат на председника”

1

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

Прича министра полиције Александра Вулина да је председник Србије Александар Вучић био на мети атентатора и да су они планирали да у фебруару изврше овај злочин, те да су информације о томе добили од “једне државе Европске уније и преко Еуропола”, потврђује да српске службе безбедности воде неспособни људи, који нису у стању да обављају ни своје примарне задатке.

Нова епизода серијала “атентат на председника” објављена је прошлог петка на конференцији за медије министра полиције Александра Вулина, који је саопштио како је Радоје Звицер, један од вођа кавачког клана, планирао убиство првог човека српске државе Александра Вучића.

„Посредством Европола добили смо информацију 14. јануара под ознаком хитно. Од једне земље чланице ЕУ, обавештени смо о постојању организоване криминалне групе која за свој циљ има атентат на председника Републике Александра Вучића. Након тога, заједно са Европолом, покренули смо опсежну акцију која за циљ има да се спречи убиство председника Републике. На челу те организације је црногорски држављанин Радоје Звицер”, рекао је, између осталог, министар полиције.

Убрзо је уследио низ коментара, како оних који су изражавали забринутост за безбедност председника, тако и оних који су изражавали сумњу у изјаву министра – што због чињенице да су у питању осетљиви подаци који се не износе јавност, што због тога што је реч о причи коју смо више пута слушали у претходном периоду, а да никад нисмо доживели судски епилог.

Овим поводом огласио се и сам председник, који је рекао да није неко ко би дизао панику на било који начин, јер, како је навео, атентат није лако извести, те да наше надлежне службе раде на том случају.

Прочитајте још:  Вучић: За вакцинисане грађане још 3000 динара помоћи!

Међутим, ни председник, као ни министар полиције, нису одговорили на питање зашто су домаће безбедносне службе чекале да им колеге из иностранстава доставе податке о угрожености шефа државе, уместо да сами да дођу до њих.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ако је прича о атентату истинита – онда наше службе не раде ништа”

Некадашњи начелник Војнобезбедносне агенције (ВБА) Момир Стојановић, рекао је за “Нову” да, уколико је тачно да је Еуропол доставио податке Србији о плану да се изврши атентат на председника Вучића, то значи да домаће безбедносне службе не раде ништа.

– Кад сам чуо да је једна од европских земаља, у оквиру Еуропола, јавила Србији да се припрема атентат, одмах сам помислио на Мађарску и да је све то направљено у договору са Орбаном. Имаћемо ми таквих и сличних марифетлука до избора буквално сваки дан – сматра он.

Стојановић додаје да информације које се размењују, према протоколу сарадње држава чланица Еуропола, не смеју да се деле са јавношћу.

– То је за стриктну интерну употребу надлежних служби. Замислите ту смелост да кажете да сте добили податке од једне европске земље. Такве податке су морале да доставе наше службе безбедности, а пошто, према њиховој причи нису, то отвара питање – шта раде ‘волови’ у сектору безбедности? Уместо да се баве кључним стварима, они се баве прогоном политичких неистомишљеника – напомиње он.

С друге стране, некадашњи коминистар полиције Божо Прелевић истиче да не верује у информацију да је Еуропол српским надлежним службама доставио информације о угрожености председника.

– Ако је то тачно, нека објаве шта им је Еуропол тачно поручио и која је земља из ЕУ те податке доставила. Ако је све тачно, последња ствар који је требало да ураде је да оду у медије. Ако је то респектабилна информација, онда је питање шта се добија тиме што се то најављује за фебруар. То никада ниједна полиција Европе није урадила- сматра наш саговорник.

Прочитајте још:  ОРГАНИ СРБА СА КИМ ВАЂЕНИ НА 13 ЈАХТИ ПО ЈАДРАНУ И ПРЕСАЂИВАНИ БОГАТАШИМА: Спасић изнео најновија сазнања о злочину ОВК

Чему да се надају обични грађани

Прича о атентату додатно је постала сумњива након што су медији блиски власти искористили наводе министра полиције да оптуже опозицију и организаторе протеста да стоје иза ове завере.

– Они су одмах преко својих медија оптужили Сау Манојловића, Драгана Ђиласа и Драгана Шолака да су атентатори”, подсећа Прелевић како су изгледале насловне стране медија дан после конференције Александра Вулина. Апослутно сумњам да су било какав податак добили од Еуропола- подвлачи он.

Стојановић сматра да, уколико су информације о атентату заиста тачне, онда грађани Србије не могу да буду сигурни у сопствену безбедност.

– Шта онда обичан грађанин да очекује. Чак и да су сви подаци тачни, са тим сазнањима се не излази у јавност, већ се ради на спречавању тога. Да ли сте чули да неко каже да служба располаже подацима да се припрема атентат на Путина или Бајдена? Сумњу да је ова прича тачна, додатно подгрева то што је све ишло преко Вулина и МУП-а. Ако они, за промену, говоре истину, онда би требало позвати све шефове служби на одговорност, разјурити их и поставити неког ко ће доћи до тих података. Нажалост, наше службе се тренутно користе за маркетинг и дизање рејтинга председника, а не за заштиту државног уређења и виталних националних интереса – закључује наш саговорник.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Срамота српских служби: Шта се крије иза нове епизоде “атентат на председника”

  1. Исти клише као и са ”пандемијом”!
    У току предизборне кампање и самих избора – нема пандемије, а
    дан писле тога – ”пандемија”?!
    У току предреферендумске кампање и самог референдума –
    нема ”атентата” , а дан после ПОКРАДЕНОГ РЕФЕРЕНДУМА –
    ПЛАНИРА СЕ ”АТЕНТАТ” на АВ?!
    Зашто није одложен референдум док се не раксринкају АТЕНТАТОРИ,
    па онда, у миру, спокојно, без опасности по живот Предесдника,
    после месец два дана, одржи фамозни референдум???

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *