Још један доказ: Почело је много пре Вухана?

0

Пијаца у Вухану: да ли је вирус потекао одатле (Фото EPA-EFE/ROMAN PILIPEY)

Норвешки научници дошли су до изненађујућих налаза крви у тој земљи, који мењају историју пандемије коронавируса и у Норвешкој и у целом свету.

У време кад је болест ковид 19 званично откривена у Кини, научници су у истом периоду узроковали крв неколико пацијената и пронашли антитела на овај вирус.

Научници Универзитетске болнице Акерсхус у Норвешкој пронашли су антитела против болести ковид 19 у узорцима крви из децембра 2019. године, односно месец дана пре него што је први случај откривен у Европи.

Први случај у Европи откривен је 27. јануара 2020. Званично, вирус се у Норвешку проширио тек 24. фебруара те године.

Откриће норвешких научника тако произлази из истог раздобља кад је први доказани случај пронађен у Кини. Откриће су описали као врло изненађујуће.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Откриће мења причу о пандемији коронавируса, рекла је Ен Ескилд, водитељка пројекта Ахус у изјави објављеној на страницама болнице Акерсхус.

Научници су тражили антитела у анонимно сачуваним узорцима крви, у складу са Законом о контроли инфекција. Узорци су узети од трудница у првом тромесечју трудноће сачувани за праћење потенцијалних заразних болести.

Антитела су откривена у 98 од 6.520 анализираних узорака. Чак и ако се одређен удео лажно позитивних резултата свакако узме у обзир, закључци су ваљани, кажу норвешки научници. Есклинд истиче како постоји и пуно индиција да су пацијенткиње заражене у иностранству.

Наши налази мењају историју пандемије коронавируса и у Норвешкој и у свету, истакла је Ескилдова. То указује да је инфекција била раширена у овом делу света раније него што се досад мислило, сматрају научници болнице Акерсхус.

Прочитајте још:  Суд забранио Инстаграм и Фејсбук у Русији

Вероватно постоји неколико других земаља које имају приступ сачуваним узорцима крви, па стога постоји мало или нимало других ретроспективних студија, закључила је Ескилдова.

Подсетимо, норвешко истраживање није једино које указује на то да се вирус који је изазвао пандемију појавио пре него што је и званично пријављен у Кини.

Дневник.хр

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *