Колико дубоко сежу разилажења у атлантистичком табору?

0
енергената

(фото:ФСК.РУ)

Берлин позива на ‘квалификован нови почетак’ са Путином

Како пише Вол Стрит Журнал , Немачка је, нашла се у тешкој позицији због конфронтације између Русије и Сједињених Држава, дала предност сопственим интересима. Вашингтон је досадан. Политички посматрач ВСЈ Том Роган тврди да је Берлин постао непоуздан партнер за Американце, а долазак Олафа Шолца на чело немачке владе није додао „послушност“ Немачкој.

Берлин је одбио да испоручи Кијев смртоносним оружјем и избегава помоћ Англосаксонцима као део напора НАТО-а да „обузда” Русију. Исти Британци су, на пример, примећује Том Роган, морали да испоруче оружје Украјини, заобилазећи немачки ваздушни простор.

Ставови Берлина и Вашингтона се разилазе и по питању пуштања у рад већ изграђеног гасовода Северни ток 2. Америчка администрација сматра да би испоруке руског гаса овим гасоводом требало да буду блокиране у случају „инвазије” руских трупа у Украјину. У међувремену, канцелар Шолц је формулисао другачију тачку гледишта: „Не би требало да увлачимо Северни ток 2 у овај сукоб “, рекао је он, позивајући на „квалификован нови почетак у односима са Путином “ .

Осим тога, немачка министарка спољних послова Аналена Бурбок, на разговорима са Сергејем Лавровом у Москви, признала је интересовање Немачке за руски гас, иако је пре тога њен став био потпуно другачији: била је жељна да „Северни ток 2 претвори у рушевину на дну Балтичко море.”

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Поред тога, Немачка наставља да активно сарађује са Кином, што је за Вашингтон знак „небриге за демократски међународни поредак “ . А Шолц једноставно жели да немачки извоз у Кину задржи на 150 милијарди долара годишње.

Прочитајте још:  Симић: У Доњецку током ноћи више пута дејствовала ПВО (ВИДЕО)

Шолца је напала и агенција Блумберг . Због „чудне русофилије“ Немачке, западне земље не могу да се ослоне на Берлин у случају сукоба између Русије и Украјине, пише Андреас Клут за Блоомберг . Према његовим речима, САД и други западни савезници одавно су иритирани немачком политиком „избегавања одговорности“ и „претераног пацифизма“ у односима са Москвом. „У овај лажни пацифизам помешана је чудна врста русофилије, обично праћена танко прикривеним антиамериканизмом “, каже Клут.

Пркосни демарш Олафа Шолца против Сједињених Држава, како је недавно објавио недељник Дер Спиегел , био је недавно канцеларкино одбијање да хитно одлети у Вашингтон и састане се са Џоом Бајденом како би разговарали о „нагомилавању“ руских трупа у близини украјинске границе. Шеф немачке владе указао је на веома густ распоред рада, у вези са којим не може да посети САД у блиској будућности. Стога Вашингтон сумња у спремност Берлина да подржи антируска ограничења у случају поменуте „инвазије“ на Украјину.

И Американци су кренули у акцију. Директор ЦИА Вилијам Бернс је 20. јануара био у „тајној посети” Берлину. Бернс је наводно обавестио Шолца и немачке обавештајне службе о могућим сценаријима за даљи развој догађаја око Русије и Украјине и, по свој прилици, наговестио како да се понашају у овом случају. Као резултат тога, истог дана, 20. јануара, током састанка са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, Шолц и његов амерички посетилац заједнички су изјавили „непоколебљиву подршку суверенитету и територијалном интегритету Украјине“ , изражавајући „заједничку посвећеност“ увођење оштрих мера против Руске Федерације, ако Москва крене у „агресију“ на Кијев. А 21. јануара, немачка влада је у потпуности демантовала извештај Дер Спиегел -а., према којем је канцеларка наводно одбила позив председника Бајдена да што пре посети Вашингтон.

Прочитајте још:  Ни наши ни ваши: како Србија балансира између Запада и Русије

Ако се чланак у ВСЈ , пословном телу САД, сматра „црном ознаком“ за Шолца, онда је то више упозорење. Нема разлога да се мисли да разлике између таквих атлантских савезника као што су САД и Немачка могу отићи предалеко. На пример, Шолц је већ одбацио захтеве Русије да заустави ширење НАТО-а на исток. „Улазак нових источноевропских земаља у НАТО тренутно уопште није на дневном реду. Зашто се то тражи од Русије? Такве гаранције не може бити “ , рекао је он 23. јануара у интервјуу за лист Суддеутсцхе Зеитунг . А о ситуацији на руско-украјинској граници Шолц је рекао да је „ситуација веома озбиљна“: кажу, не треба губити из вида да је Русија на границу са Украјином повукла око 100 хиљада војника и велику количину војне технике. „Не постоји разумно објашњење за ово “, додао је Шолц, „ово је претња миру и безбедности у Европи“, а Русија ће „платити високу цену у случају војне агресије на Украјину“.

А пре неки дан је немачка влада, да би показала лојалност Вашингтону, сменила шефа немачке ратне морнарице, вицеадмирала Кај-Ахима Шенбаха, који се усудио да каже да се Крим, по његовом мишљењу, никада неће вратити Украјини.

Колико дубоко иду поделе у атлантистичком табору, тешко је рећи. Сасвим је очигледно да Вашингтон још увек може да наметне своју вољу Берлину. Међутим, такође је очигледно да Америка неће моћи да држи Немачку „под чизмом“ бесконачно дуго. Посебно у тако осетљивим питањима за Немце као што су снабдевање руским гасом новим гасоводом и односи са Москвом.

 

Леонид Савин/ФСК.РУ

Превод:В.Т./Васељенска ТВ

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *