Мапа свих локација на којима се планира копање литијума у Србији

0
немачка

Литијум (Фото: Pixabay)

Стране и домаће рударске компаније имају истражне дозволе за скоро 180 локација у Србији где трагају за разним сировинама од бакра, злата и сребра па до литијума и бора. Како показују подаци Министарства рударства и енергетике, осам локација у Србији имају статус активног истражног поља за истраживање литијума, од којих једна има највећи број истражних локалитета – Балкан Експлорејшн.

На 31. децембар 2021. године три компаније су у Србији имале истражне дозволе за осам локација у нашој земљи, од којих фирма Балкан Експлорејшн има дозволе за истраживање литијума и бора за чак пет локалитета, док Еуро Литијум има за два и Гео Мин Про из Смедерева за један локалитет.

Компанија Балкан Еџплоратион за литијумом и бором трага код Рековца на два локалитета (Рековац и Урсула) за које има дозволу све до 2023. и 2024. године, затим до марта 2024. има дозволу за истраживање литијума и бора код Сиоковца код Јагодине.

Ова фирма литијум и бор истражује и у Прањанима код Горњег Милановца, а дозвола је издата до марта 2024. године, а до овог периода Балкан Експлорејшн има дозволе и за истраживање литијума и бора на локацији Добриња у општини Пожега.

За бором и литијумом трага се на две локације код Ваљева, где истражује фирма Еуро Литијум. До средине ове године Еуро Литијум има дозволу за истражно поље Ваљево север, док је дозвола за Ваљевско-Мионички басен истекла 31. октобра 2021.године.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

До краја 2024. године на локалитету Јаноки код Краљева дозволу за истраживање литијума има и смедеревска компанија Гео Мин Про.

Прочитајте још:  Киднаповали су ме украјински нацисти: Људе су ликвидирали у суседним ћелијама

Васељенска/Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *