Уставни суд може за секунд да сруши уредбу о „протеривању“ Рио Тинта

0

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Одлука Владе Републике Србије којом се укидају све уредбе у вези са Рио Тинтом бојажљиво се претходних дана сматрала малом победом на путу до коначног циља, ипак, чини се да нисмо ни одмакли, а већ имамо проблем.

“Донет акт је правно фалеричан”, каже за портал Нова.рс правник Слободан Доклестић.

У самом старту направљена је велика грешка, а уколико се неко буде истински интересовао, одлуку о „протеривању“ „Рио Тинта“ може правним средствима да обори врло лако, сматра Доклестић.

„Направили су велику грешку још на почетку. Уредба, чије је увођење објављено у Службеном гласнику, ступила је на снагу одмах – што директно крши Устав, јер се такве одлуке доносе само у хитним случајевима, уз услов да разлози буду наведени“, каже Доклестић.

Неопходни рокови испоштовани су када је требало да се донесе одлука о давању дозвола „Рио Тинту“. Тада је одлука на снагу ступила осам дана по доношењу.

„Одлука о укидању дозвола и просторног плана је својеврсни ‘изборни интермецо’ и представља правно-фалерични акт“, напомиње Доклестић. Све наведено је довољан разлог да одлука на коју се толико чекало, буде једноставно оспорена пред Уставним судом.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Подсетимо, Влада Србије донела је одлуку о прекиду сарадње са међународном рударском компанијом „Рио Тинто“, потврдила је 20. јануара премијерка Србије Ана Брнабић, која је изјавила да ја на све „стављена тачка“.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *