Разоткривен украјински шпијун – доскорашњи посланик Јединствене Русије

1
је крим

Крим (Фото: REUTERS / Stringer)

„Федерална служба безбедности Руске Федерације зауставила је шпијунске активности једног руског држављанина у интересу Службе безбедности Украјине.

Утврђено је да је становник града Јалте у периоду од 2017. до 2018. године, по инструкцијама украјинских специјалних служби, прикупљао и преносио информације које представљају државну тајну, укључујући и о запосленима у Федералној служби безбедности. Против наведеног лица покренут је кривични поступак због кривичног дела из чл. 275 Кривичног законика Русије („Издаја у виду шпијунаже“). Санкција овог члана предвиђа максималну казну од 20 година затвора “, саопштио је Центар за односе с јавношћу ФСБ.

Градски суд у Јалти одредио је човеку истражни притвор. Тако је суд уважио молбу истражног одељења ФСБ Русије.

Убрзо је постало јасно да се притвореник/ухапшен због издаје испоставило да је прилично позната личност на Криму.

Јуриј Викторович Ломенко рођен је на Јалти 1. јануара 1970. године. Почетком 2010-их сматран је десном руком градоначелника одмаралишта Симеиз Кирила Костенка (харизматични представник криминалног света,  из организоване криминалне групе Башмаки), био је секретар сеоског већа Симеиз, председник сеоска организација Симеиз Партије региона. Како су мештани писали на друштвеним мрежама, „ Кирил Костенко, Јуриј Ломенко и други згодни мушкарци су уништили све што су могли. Поделили су између себе плаже и насипе, наметнули данак трговини .“

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

26. фебруара 2013, у близини заштићене планине Кошка, убица је упуцао господина Костенка, а господин Ломенко је постао његова замена на месту старешине Симеиза („бринећи“ о свим добротама одмаралишта урбаног типа ); спремао се за дугу и успешну каријеру, почетком 2014. године стекао је диплому Харковског регионалног института за јавну управу Националне академије за јавну управу при председнику Украјине. Међутим, његова владавина је била краткотрајна, карте су биле збуњене кримским пролећем.

Ломенко је отишао у сенку, али је у мају 2017. поново изашао на површину као ватрени члан Јединствене Русије, оснивач и шеф кримске регионалне јавне организације „Национално-културна аутономија „Украјинци Крима““. Био је директор спољних односа хотелског комплекса Јалта-Интурист, једног од највећих у региону. Дана 3. новембра 2017. године добио је почасну повељу власти у част Дана народног јединства. У том периоду је, како наводи Интерфакс, прикупљао тајне информације по инструкцијама СБУ. „ Управо у то време могао је да има приступ личним подацима, укључујући и службенике за спровођење закона, које је проследио специјалним службама Украјине “, појашњава новинска агенција Криминформ.

Прочитајте још:  Долијао још један усташки плаћеник

У септембру 2019. изабран је у Градско веће Јалте из странке Јединствена Русија. Кажу да је као посланик Јединствене Русије редовно посећивао Украјину; „ има потпуно нови биометријски пасош у  “Незалежној “. Истовремено, 19. августа 2020. године одликован је дипломом и сребрном значком Државне думе Федералне скупштине Руске Федерације. „ Почасна диплома и сребрна медаља додељују се Јурију Ломенку за активно учешће у парламентарним активностима, високу грађанску дужност у подршци политичком курсу председника Руске Федерације за препород руске нације, за племениту ствар и мисли за добро отаџбине “, објавио је портал Јалта Јединствена Русија. Ломенко: “Веома сам задовољан што је мој рад препознат, захваљујем се свима на сарадњи и сигуран сам да се крећем у добром правцу .“

У октобру 2021. неочекивано је ликвидирао НВО „Национално-културна аутономија „Украјинци Крима““. Дана 8. новембра 2021. године, на ванредној седници Градског већа Јалте, донета је одлука о престанку посланичких овлашћења Јурија Ломенка на лични захтев од 25. октобра 2021. године. „ Једно од питања које је разматрано на седници било је превремени престанак овлашћења, у вези са оставком по сопственој вољи од 25. октобра 2021. године, заменика Јурија Ломенка. Захваљујем Јурију Викторовичу на заједничком раду две године, активно грађанство, жеља да помогне својим бирачима желим му даље успех у свему“, – написао је јуче на Фејсбуку начелник општине градског округа Јалта Републике Крим – председник градског савета Јалте Константин Шимановски (секретар јалтинског локалног огранка Јединствене Русије).

Већ после привођења и хапшења, Ломенко је искључен из Јединствене Русије „ због дела који дискредитује странку и штети политичким интересима странке “.

Прочитајте још:  Ердоган и Путин разговарали су о ситуацији у Украјини и билатералним односима

Хапшење бившег посланика Градског већа Јалте прокоментарисао је у интервјуу за РТ члан Комитета Државне думе за међународне послове, бивши  шеф администрације Севастопоља Дмитриј Белик: “Севастопољ и Крим су увек заузимали посебан положај у геостратешком смислу, увек ће бити повећано интересовање за такве територије. Наравно, у случају Украјине, ово је добило неко ново значење: прибегавајући шпијунажи, суседна држава се свети Севастопољцима и Кримљанима за њихов избор 2014. године. Дакле, званични Кијев се бави не само шпијунажом, украјинске специјалне службе не презиру чак ни покушаје да изврше саботажу на територији Крима. У овим условима Русија делује стриктно у оквиру сопствених националних интереса. Он пре свега штити своје грађане, брине о нашој безбедности. Акције руководства Украјине према нашој земљи изграђене су на позицији агресије и оптужби. Нажалост, ништа ново, али такав је избор суседне државе. Желим да се захвалим нашим обавештајним службама за њихов рад и мир на полуострву “.

Владимир Константинов, председник Државног савета Републике Крим: „ Украјина, заправо, наставља рат против Крима. У овим околностима, сарадња било ког Кримљана са СБУ и другим украјинским субверзивним структурама није само незаконита, већ и морално подло Играти се са онима који на све могуће начине покушавају да нашкоде вашем дому, људима који су вам блиски – ово је издаја .

Препоручујемо да обратите пажњу на коментар (у интервјуу блогеру Александру Талипову) Ирине Белозерове, која је била на челу градске комисије Јалте за одржавање свекримског референдума 16. марта 2014: „Када сам сазнао шта се десило са Јуријем Викторовичем, моја прва мисао је била: „Зашто тек сада и зашто је он сам?“ Ако неко наивно верује да је овај случај необичан, онда желим да вас уверим – никако. Господин Ломенко има довољно такве „браће на уму“ и у саветима и у другим канцеларијама. Имају презимена, имена, положаје и разне задатке. Љуљајући се на таласима сећања, сећам се кримског пролећа и речи Јурија Викторовича упућених мени: „Када наша (Украјина) врати Крим, у шта не сумњам, бићеш први обешен, за све ћеш одговарати .” 2019. године, на изборима за локално веће, када је изабран из странке Јединствена Русија у изборној јединици број 14, присетио сам се тих речи и појаснио: „Када већ?”, али одговор је био искрено изненађење: „Господ је са вама Ирина Владимировна!” Таквих случајева је било више него довољно са различитим ликовима. Још једна смешна ми пада на памет – функционер, у то време, лице и страствени обожавалац Виталија Кличка ми је писао на ФБ: „Када се Витали и људи из његове партије (УДАР) врате на Крим, они ће те победити прво бежи у своју Русију, ако можеш“. Данас је и службеница и жена судије, добро јој иде на руском Криму и без Виталика. Кримски званичници имају украјински пасош, неки од њих имају и украјински страни. Све године руског Крима безбедно прелазе тамо-амо руско-украјинску границу са кримске стране, што је забрањено савезним уставним законом 6-ФКЗ. То је тајна? За кога? Штавише, ови другови нису крили свој антируски став тада, а не крију га ни данас, годинама су се толико опустили од своје ситости и некажњивости, који су потпуно изгубили везу са стварношћу. Сигуран сам да ће ова тема имати невероватне наставке и открића, они једноставно не могу изостати: ако је лед пробио, онда је дошло време. Са чиме честитам свима нама„.

Прочитајте још:  Лукашенко: Белорусија је постала нуклеарна сила

Извор:http://privat-mnenie.ru/chastnoe-mnenie/item/956-razoblachjon-ukrainskij-shpion-nedavnij-deputat-ot-edinoj-rossii.html

Превод:В.Т./Васељенска

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

1 утисак на “Разоткривен украјински шпијун – доскорашњи посланик Јединствене Русије

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *