Траже се добровољци који ће се зарад науке заразити коронавирусом

0

(Фото: Pixabay)

Прво медицинско испитивање на свету у ком је дозвољено намерно излагање испитаника коронавирусу тражи добровољце ради развоја бољих вакцина.

Истраживање Универзитета у Оксфорду покренуто је прошлог априла, три месеца након што је Британија постала прва земља која је одобрила испитивања ковида-19 на људима.

Његова прва фаза, која је још увек у току, усредсређена је на откривање количине вируса која је потребна за изазивање инфекције, док ће друга имати за циљ да одреди имунски одговор потребан да се спречи зараза, објавио је универзитет у саопштењу.

Научници су близу утврђивања најслабије могуће инфекције вирусом која обезбеђује да око половина људи који су му изложени добију асимптоматски или благи ковид-19.

Затим планирају да изложе добровољце, све претходно природно заражене или вакцинисане, тој дози изворног соја вируса како би утврдили који су нивои антитела или имунских- Т ћелија потребни за спречавање инфекције.

“То је имунски одговор који би требало да подстакнемо новом вакцином”, рекла је Хелен Мекшејн, професорка на Универзитету Оксфорд, која води студију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Налази истраживања помоћи ће да будући развој вакцина буде много бржи и ефикаснији, стоји у саопштењу.

Имунолози у свету покушавају тачно да одреде ниво имунске реакције коју вакцина мора да изазове како би дошло до заштите од болести.

Када се једном тај ниво открије, потреба за масовним испитивањима вакцина увелико се смањује.

Научници су десетинама година користили испитивања на људима како би развили третмане против многих заразних болести, али ово је прво познато такво истраживање о ковиду-19.

Негативна страна истраживања је ризик по здравље добровољаца који оболе од коронавирусне болести, али универзитет предузима све мере опреза.

Прочитајте још:  Талибани наредили радницама владе да носе хиџаб, мушкарцима без браде забрањено да раде

Испитаници морају да буду здрави и старости од 18 до 30 година.

Они ће бити у карантину најмање 17 дана, а сви који развију симптоме добиће Регенеронов лек – моноклонска антитела Ронапреве.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *