Пентагон: Нисмо почели пребацивање снага у Европу, у Украјини имамо само инструкторе

0

AP Photo / J. Scott Applewhite

Сједињене Државе нису почеле пребацивање снага у Европу, него су јединице само стављене у стање приправности ако тако нешто буде потребно, рекао је шеф Пентагона Лојд Остин.

„Нисмо пребацивали никакве снаге. Ставили смо снаге у стање повишене приправности“, рекао је он на конференцији за новинаре.

Остин је рекао и да је америчко руководство јасно ставило до знања да нема намеру да шаље војнике у Украјину ради учешћа у борбеним активностима у случају ескалације ситуације.

„Председник Бајден је био јасан да не планира да шаље снаге у Украјину ради учешћа у борбеним операцијама“, навео је он.

Начелник здружених генералштабова Марк Мили рекао је да Америка нема стални војни контингент, базе ни офанзивно наоружање у Украјини, него само мањи број саветника и инструктора.

Сједињене Америчке Државе су, подсећања ради, у понедељак повећале борбену готовост трупа у земљи и иностранству због ситуације око Украјине.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Портпарол Пентагона Џон Кирби саопштио је да је Пентагон довео око 8,5 хиљада војника у САД у стање повећане готовости за пребацивање у Европу. Према његовим речима, још није донета одлуке о њиховом слању.

Запад од 2014. године активно пружа Украјини војну помоћ, укључујући и оружје које се примењује у Донбасу.

Тиме се директно крше Мински споразуми и негативно утиче на процес нормализације ситуације у Донбасу.

У испорукама, вредним више милијарди долара учествују, осим САД, Велика Британија, Канада, Француска, Пољска, Турска, Литванија, Чешка, Бугарска, Румунија и Естонија.

Америка је до сада испоручила противтенковске ракетне системе „Џевелин“, патролне чамце, снајперске пушке и радаре, Велика Британија противтенковске ракетне системе малог домета NLAW, Турска – беспилотне летелице „Бајрактар“.

Прочитајте још:  Укронацисти ометали литургију (видео)

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *