Скандинавске земље попуштају мере против короне

0

Ред за тестирање у Данској (Фото EPA-EFE/HENNING BAGGER)

Шведски Завод за јавно здравство објавио је да би већина или све епидемиолошке мере могле бити укинуте 9. фебруара, под условом да се тренутно стање у болничком систему не погорша.

Иако Шведска већ недељама готово свакодневно бележи рекордан број заражених коронавирусом, при чему је у уторак био рекорд од 46.671, највише у једном дану од почетка пандемије, број пацијената на интензивном лечењу и број смртних случајева од ковида-19 стабилни су и релативно ниски, па се очекује да ће Шведска кренути путем својих скандинавских суседа, преносе локални медији.

Данска премијерка Мете Фредриксен јуче је најавила како ће њена земља 1. фебруара укинути све епидемиолошке мере упркос томе што је омикронски талас и даље у пуном замаху.

Норвешка је отишла и корак даље, па осим што је најавила попуштање мера и ограничења следеће седмице, директорка норвешког Завода за јавно здравство Камила Столтенберг изјавила је да процењује да ће се до лета коронавирусом заразити око четири милиона грађана од укупне популације од 5,3 милиона, јавља Танјуг.

„У Норвешкој имамо велики проценат становника који су недавно примили трећу дозу и стога су добро заштићени од болести и хоспитализације. Боље се заразити у таквој ситуацији него касније, кад учинак вакцине мало опадне”, рекла је Столтенберг за норвешки дневни лист Дагбладет.

Све три скандинавске земље очекују да ће врхунац заразе бити достигнут током фебруара, али сматрају да ни неке опсежне и строге епидемиолошке мере више не могу обуздати најезду омикрон соја, а притом би битно нарушиле личне слободе и права грађана.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  Кина: Масовна тестирања у Вухану због појаве нових домаћих случајева Ковида 19 после више од годину дана

Норвешки Завод за јавно здравство додаје да би у неким будућим пандемијама друштво требало да се врати нормалној свакодневици што је пре могуће и епидемијом управљати препорукама, а не законима и прописима.

Све указује да ће скандинавски приступ пандемији у следећим месецима зависити искључиво од стања болничког система.

Све три скандинавске земље имају високу стопу вакцинације. Данска је с две дозе вакцинисала 81 посто укупне популације, Шведска 74 одсто, а Норвешка 73 посто.

Све три земље до понедељка би могле достићи 50-процентну стопу вакцинације одрасле популације трећом дозом.

Политика

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *