Шеф НАТО признао: У Алијанси има несугласица око Украјине

0
Столтенберг

Јенс Столтенберг (Фото: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ)

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да Алијанса нема планове за слање борбених група на територији Украјине и признао да међу чланицама има неслагања око тога какву конкретну помоћ треба пружити Кијеву у овом тренутку.

„Што се тиче питања какву помоћ пружити Украјини, која није чланица Алијансе али је веома важан партнер … Постоје одређена неслагања међу чланицама Алијансе. Не покушавам то да сакријем“, рекао је он током учешћа на он-лајн конференцији.

Столтенберг је додао да НАТО није упућен у то какве намере има Русија по питању Украјине и да ће доносити одлуке, укључујући и оне о распоређивању додатних снага, у зависности од развоја ситуације.

„Настављамо да сматрамо да је дипломатија најбоље решење. Настављамо да шаљемо сигнале да би Русија скупо платила напад на Украјину“, рекао је он.

Врата НАТО отворена, али никог нећемо приморавати

Генерални секретар Алијансе дао је и интервју руској радио станици „Ехо Москве“ у којем је истакао да савез неће приморавати друге земље да постану његове чланице.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Врата НАТО су отворена, али никада нисмо приморавали ниједну од држава да прође кроз та врата. Очекујемо да независне земље доносе слободне, демократске, независне одлуке. И никада неће приморавати земље да постану чланица НАТО него ћемо поштовати њихове суверене одлуке “, рекао је он.

Према речима Столтенберга, НАТО је спреман на сваку варијанту развоја ситуације, укључујући и војни конфликт, али да раде на томе да се постигне политичко решење.

„Спремни смо и на најгори сценарио, на нови војни конфликт, на то да Русија поново употреби војне снаге против Украјине“, навео је он и позвао Русију на деескалацију и политички дијалог јер је то најбоље за све.

Прочитајте још:  И тако Шведска пада

Спутњик

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *