Француска у оквиру НАТО шаље више стотина војника у Румунију

0

Izvor: Shutterstock

Француска планира да пошаље више стотина војника у Румунију у оквиру могућег распоређивања НАТО у тој земљи, рекла је француска министарка одбране, док је француски министар спољних послова најавио заједничку посету Украјини са својим немачким колегом.

„Зато сам била у Румунији у четвртак. Ми смо очигледно разговарали са својим румунским партнерима о том питању“, рекла је француска министарка одбране Флоранс Парли за радио Франс ентер.

Председник Емануел Макрон најавио је 19. јануара да је Француска спремна да се ангажује у новим мисијама, посебно у Румуњи.

Та земља која се граничи са Украјином и има приступ Црном мору, које је зона изузетне напетости, је у епицентру тензија и према томе треба да буде охрабрена, оценила је Парли.

Она је рекла да ће Француска ускоро имати састанак са члановима НАТО о слању контингента својих снага у Румунији и да се припрема да буде спремна да пошаље војнике чим од ње то буде затражено, у договору са другим партнерима и европским земљама.

Париз рачуна на слање неколико стотина људи и нада се да ће бити земља која ће пружати оквир снагама које ће бити послате у Румунији, као што Велика Британија тренутно командује батаљоном НАТО у Естонији, рекла је француска министарка.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Ради се о давању уверавања у оквиру дефанзивне алијансе”, рекла је она.

Француски шеф дипломатије Жан-Ив Ле Дриан је објавио данас преко твитера да ће 7. и 8. фебруара отићи у Украјину заједно са својом немачком колегиницом Аналеном Бербок.

“Дао сам уверавања Дмитру Кулеби (украјинском министру спољних послова) о нашој пуној подршци и солидарности са Украјином. Наша мобилизација се наставља посебно у Нормандијском формату за деескалацију тензија”, написао је Ле Дриан на твитеру.

Прочитајте још:  Калифорнија одбацује идеју да се црнцима надокнади 'патња из доба ропства'

Русија, Украјина, Француска и Немачка у среду су у Паризу разговарале први пут од септембра 2021. у том формату са четири стране, названом “нормандијски”. Они су се сложили да прекид ватре треба да се одржи измедју украјинске војске и проруских сепаратиста на истоку Украјине. Сличан састанак треба да буде одржан у фебруару у Берлину.

Н1

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *