EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Од Европе је затражено да покаже солидарност у кризи насталој између Русије и Украјине.

То су на састанку у суботу у Мадриду тражили мађарски премијер Виктор Орбан и пољски премијер Матеуш Моравјецки и њихови суверенисти, као и њихови екстремно десно оријентисани европски савезници, преноси хрватски “Индекс”.

“Руска војна акција на источној граници Европе довела нас је до ивице рата”, наводи се у коначном саопштењу објављеном након састанка суверенистичких и крајње десних европских партија које је у Мадриду прочитао портпарол шпанског Вокса Хорхе Буксаде.

“Солидарност, одлучност и сарадња, када је реч о одбрани, неопходни су међу европским нацијама када су суочене са таквим претњама“, наводи се у саопштењу, осуђујуц́и “неефикасност дипломатије Европске уније”.

Кандидат за председника Француске Марин ле Пен одбила је да потпише коначну изјаву, рекавши да не постоји исти став о украјинском питању.

Ситуација у Украјини била је једна од главних тема састанка, којем су присуствовали мађарски премијер Виктор Орбан и његов пољски колега Матеуш Моравјецки.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Док званични Париз разговара са Москвом у настојању да смири ситуацију, а Берлин одбија да испоручи оружје Украјини, Орбан и Моравјецки су тражили од својих савезника у суверенистичком и крајње десничарском табору да формирају заједнички фронт.

“Ми Мађари и Пољаци покушали смо да објаснимо нашим пријатељима да за њих, ако живе у Мадриду, оно што се дешава на руско-украјинској граници нема непосредне последице, али за нас који живимо у централној Европи то је веома важно питање.”, рекао је Орбан.

“Зато позивамо све да раде на миру и опуштању“, додао је он.

Прочитајте још:  Лавров: НАТО Бомбардовање Југославије отворило је Пандорину кутију и згазило међународно право

Сличан скуп одржан је у децембру у Варшави.

Тада су њени учесници изразили наду да ц́е на крају успети да оснују заједничку групу у Европском парламенту.

Б92

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *