Припадници јеврејске секте у Источном Сарајеву, мештани у страху

0

(фото:РТРС)

Становници Источне Илиџе страхују да су се у два објекта у насељу Кула, доселили припадници јеврејске екстремистичке верске групе или секте Лев Тахор, чији се чланови суочавају са тешким оптужбама, првенствено за отмицу деце, педофилију, присилно склапање малолетничких бракова.

Од надлежних институција захтевају да се овај случај што пре истражи.

Стигли су у три групе током новембра прошле године, по основу безвизног режима – легално, њих 37 преко Сарајевског аеродрома. Сместили се у две изнајмљене куће у насељу Кула. Мештанима су најављени као Јевреји.

Мештани сведоче да придошлице врше обреде током ноћи – у кућама читаву ноћ светла горе, шетају се између кућа носећи тацне…

Без предрасуда за верске обреде, али целодневни и целоноћни ритуали, повремено прегласни, специфична гардероба – у бурке заогрнуте и жене и деца и мушкарци и потпуна изолованост од средине, били су окидач домицилима да покрену властиту “истрагу”. Доступни подаци и подударност превелика са екстремистичком сектом Лев Тахор или јеврејским талибанима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Страх мештана ескалирао је оног момента када је, уместо очекивања да ће их чудне новајлије брзо напустити, освануо оглас и потражња још две куће за још 30 станара и то на дужи период. Тражили су кућу у близини Лукавице, наводећи да је “за Јевреје”.

Алармирана је полиција, Служба за послове са странцима и јавност, па је и оглас нестао. Извршен је инспекцијски надзор. Према пронађеним документима реч је о 15 америчких држављана, шест канадских и 16 држављана Гватемале. Симптоматично, 17 је малолетника, готово идентичног узраста и углавном са држављанством Гватемале.

Прочитајте још:  "Тајмс" упозорава да Зеленски лажира победе

Директор службе за послове са странцима Слободан Ујић рекао је да не располажу релеватним подацима да је реч о групацији Лев тахор.

“Још увек се то проверава, а ако будемо имали податке ми ћемо аутоматски реаговати” – каже Ујић.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац наводи да поменута лица нису починила никакво кривично дело, прекршај или на било који начин повриједили закон.

Јесте зато станодавац – Саво Вулић. “Заборавио” је да пријави подстанаре. Зарадио прекршајни налог и новчану казну. И својим комшијама у насељу Кула изазвао несаницу. А док провере трају, Вулић обећава да станодавство неће продужити. Већ 4. фебруара првој групи истиче законски тромесечни безвизни боравак. До 28. фебруара сви би требало да напусте БиХ. Осим ако у међувремену не затраже азил.

“Ми ћемо као интерес локалне заједнице приоритетно поставити да се они удаље са територије општине Источна Илиџа, али то није решење овог проблема, односно ово може бити проблем читаве и шире друштвене заједнице Републике Српске и целе БиХ” – истакао је начелник ове општине Маринко Божовић.

О “јеврејским талибанима” у БиХ, огласио се и Џерузалем пост. Иако није званично потврђено да су уточиште пронашли баш у БиХ, овај израелски лист прати скору путању дела секте. Од управо Америке, Канаде па Гватемале, где је секта првобитно била базирана, преко Ирана где је 2018. безуспешно покушавала да добије азил. Потом Ирака и на крају Турске одакле је, управо у новембру 2021. протерана.

Да ли су баш они тренутно настањени у Источном Сарајеву, нису хтели да нам открију. Прво су од објектива камере сатима бежали, а потом пред објектив ипак стали. Кратко да кажу како су мирољубиви.

Прочитајте још:  Роџер Вотерс: Израелске власти сматрају да људи јеврејске религије имају потпуно друкчија права него сви остали

РТРС

БОНУС ВИДЕО:

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *