И научници испред Владе: Радимо као најамници, огромне разлике у платама

0

Foto: Pixabay

Синдикат запослених у научноистраживачкој делатности Србије затражио је да Влада покаже добру вољу и “науку и научнике уведе у законске оквире”, дајући јој тако “нову прилику” да одговори на захтеве о којима је у децембру било речи са премијерком Аном Брнабић.

“Нас нема, ни један нас закон не препознаје, ми смо услуге, нешто што је трошак, нисмо инвестиција иако Влада истиче да се у науку улаже велики новац”, рекла је председница тог синдиката Ђурђица Јововић, на протесту испред зграде Владе.

Она је навела да је Влада требало да достави одговоре на захтеве синдиката до половине јануара, наводећи да не траже повећање плата, али то није учинила, па ће се о наредним корацима одлучити на седници Републичког одбора тог синдиката.

Подсетила је да је синдикат, реагујући, покренуо кампању “за достојанствен рад у науци”.

Према њеним речима, први захтев је био да се “одмах, без одлагања, нивелишу плате оштећеним научним радницима, настале немаром и нерадом надлежног министарства и државе”.

“Зараде су веома неједнаке. За исто звање и стручну спрему, иако истраживачи раде у истој лабораторији, дешава се да један добије на годишњем нивоу милион динара више”, навела је Јововић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Што се радно правног статуса тиче, колеге на факултетима су у много горој позицији. Они имају уговоре о раду које добијају на годину, нема их у систематизацији радних места на факултетима. Најамна радна снага, која добије то што добије”, рекла је Јововић.

Она је, као захтев, поновила да се свим научним радницима који су на уговорима на одређено време, одмах, без одлагања, закључе уговори о раду у складу са законом.

Прочитајте још:  Јутка се вратио на власт

Бета / БиЗЛифе

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *