Руски и кинески научници објаснили како су настали океани на Земљи

0

(фото:Скриншот)

Руски и кинески научници претпостављају да је минерал – магнезијум хидросиликат могао теоретски постојати у раним фазама развоја Земље. Падом притиска, овај минерал се распао и ослободио велику количину воде која је довела до стварања океана, наводи се у истраживању објављеном у научном часопису „Physical Review Letters“.

Порекло воде на Земљи је одавно загонетка. Као њен извор, научници виде минерале у води. Могуће је да су у раним етапама геолошке историје Земље, када се материја поделила на језгро и плашт, температура и притисак били много виши.

Кинески научници под руководством Ксјао Донга са универзитета „Нанкинг“ и АртјомОганов са руског универзитета „Сколково“ су помоћу компјутерског моделирања претпоставили да је на Земљи постојало једињење Mg2SiO5H2 (магнезијум хидросиликат) које је стабилно приликом високог притиска и температура. Теоретски такав минерал био могао да садржи 11 одсто воде.

„У раним фазама на Земљи није било воде због високих температура и непрекидних удара астероида. Када је настало језгро (око 30 милиона година после формирања Земље) силикатни минерали су били потиснути у појас са нижим притиском, где је магнезијум хидросиликат био нестабилан и поделио се на воду и раствор MgSiO3+MgO“, истиче Оганов на својој Фејсбук страници.

У последње време све већи број података потврђује да су велике количине воде могле да садрже у својој кристалној структури првобитне минерале Земље. Проблем је одредити који су то минерали.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Притисак у унутрашњости планете достиже и до неколико стотина гига паскала, милион пута више од атмосферског притиска и хиљаде степени по Келвину. Стварање таквих услова у лабораторији је веома тешко, зато научници користе технике дигиталног моделирања. Аутори студије су развили алгоритам који скупом атомских и молекуларних састојака омогућава предвиђање стабилних кристалних структура.

Прочитајте још:  Специјални представник председника Русије: вест о извозу украјинског жита у Сирију је лажна

„Истраживањем смо дошли до закључка да је у раним фазама Земље све било другачије и да су силикати постојали све до центра планете“, рекао је кинески научник Дон.

Укључивањем четири елемента у алгоритам за израчунавање кристалне структуре (магнезијум, силицијум, кисеоник и водоник) научници су добили минерал Mg2SiO5H2, који постоји само када је притисак 260 гига паскала, а приликом нижих притисака се распада и издваја се вода.

Александар Митић

Спутњик

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *