„Конвој слободе“ иде Америком

0

People protest on an overpass above Autoroute 20 as truckers drive in a convoy headed to Ottawa to protest coronavirus disease (COVID-19) vaccine mandates for cross-border truck drivers, in Boucherville, Quebec, Canada, January 28, 2022. REUTERS/Bernard Brault - RC2I8S9T7XBI

„Чим Канађани успеју, водићемо конвој у Вашингтон“

Дана 29. јануара, десетине хиљада тешких камиона стигло је у Отави, у Канади, са конвојем слободе, масовним скупом камионџија који протестују против политике обавезне вакцинације.

15. јануара ступила је на снагу владина наредба која захтева пасош за вакцинацију приликом преласка канадске границе са Сједињеним Државама. То је изазвало масовне протесте возача који су окренули своје камионе и из целе огромне земље отишли ​​у Отави.

„Конвој слободе“ иде Америком

Првобитно је конвој од 500 камиона кренуо ка престоници из Ванкувера (Британска Колумбија), али је на путу до престонице у конвоју, који се протезао 70 км, већ било око 50 хиљада возила , наводи Торонто Сан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Конвој слободе“ иде Америком

Протест камионџија добио је подршку широм земље. До 31. јануара, Гоу Фанд Ми платформа је прикупила више од 9 милиона канадских долара за демонстранте да подрже учеснике конвоја. „Стотине Канађана стајало је у низу Транс-Канадског аутопута 20 како би подржали конвој од 45 миља од 50.000 камионџија који је кренуо ка Отави у знак протеста због владиног мандата да вакцинише возаче против корона вируса “ , написао је  британски Дејли мејл . Успут су камионџије не само дочекани, већ и нахрањени.

„Конвој слободе“ иде Америком

„Конвој слободе“ иде Америком

Великој колони придружили су се камионџије из САД . Махадео Деандре, камионџија са Флориде, рекао је новинарима да се придружио Конвоју слободе зато што владе широм света користе вакцинације „како би добиле већи утицај на људе “ .

„Конвој слободе“ иде Америком

„Конвој слободе“ иде Америком

Канадски премијер Џастин Трудо је 26. јануара рекао о Конвоју слободе: „Ово је мала, маргинализована мањина која иде у Отави, дели неприхватљиве ставове и не заступа ставове [већине] Канађана . “ Трудеау се такође обрушио на посланике опозиционе Конзервативне странке који су подржали демонстранте против ограничења корона вируса за камионџије. А 29. јануара, када се огроман конвој камионџија приближио престоници, Трудо и његова породица су пожурили да се склоне на „тајну локацију“ (тајну локацију), чију локацију је канцеларија премијера одбила да открије .

Прочитајте још:  Кијев сања о нуклеарној бомби: зашто Украјина купује уранијум у Нигеру?

„Конвој слободе“ иде Америком

„Конвој слободе“ иде Америком

Марш канадских тешких камиона подржали су Илон Маск и Доналд Трамп. Четрдесет пети председник Сједињених Држава је на митингу својих присталица у Тексасу рекао да је потпуно на страни канадских камионџија. Трамп је захвалио члановима Конвоја слободе на ономе што су „учинили да заштите слободу Америке“ и додао: „Желимо да ови велики канадски камионџије знају да смо уз њих до краја… Треба нам више овога овде у САД .“ .

„Конвој слободе“ иде Америком

Пут Конвоја слободе до Отаве није био лак. На неким стазама возачи су нашли шиљке и ексере; ресурс Гоу Фанд Ми блокирао је средства прикупљена за подршку камионџијама.

„Конвој слободе“ иде Америком

А Трудо је на време побегао: камионџије су већ заузеле престоницу. Колоне камиона протезале су се на неколико блокова, а хиљаде демонстраната окупило се на брду Парламента у центру Отаве. Лидерка Конзервативне партије Ерин О’Тул састала се са демонстрантима, а његове колеге посланици су им делили кафу.

„Конвој слободе“ иде Америком

Камионџије ће до краја протестовати тражећи укидање пасоша за вакцину. У случају повлачења, чека их судбина учесника у јуришању на амерички Капитол 6. јануара 2021. године. Против учесника „Конвоја слободе“ већ су покренути кривични поступци. Дакле, власти су оптужиле камионџије да су оскрнавили Гроб Незнаног војника и статуу Терија Фокса, спортисте који је преминуо од рака (на његовој статуи је залепљен постер са натписом Мандејт Фридом ). Када узмете у обзир да су прошле године либерални активисти некажњено срушили десетине споменика широм Канаде , укључујући и споменик краљици Викторији, и спалили 56 цркава, онда видимо ретко лицемерје губитника шефа владе.

Када је главни канадски телевизијски канал Си-Би-Си покушао да окриви Русију за организацију „Конвоја слободе“, једини „руски траг“ је заправо била једногласна подршка протестаната камионџија из руске дијаспоре у Отави, где се припремала храна за возачи у православним црквама.

Када је главни канадски телевизијски канал Си-Би-Си покушао Русију за организацију „Конвоја слободе“, једини „руски траг“ заправо је била једногласна подршка протестујућих камионџија из руске дијаспоре у Отави, где се припремала храна за возачи у православним црквама.

Прочитајте још:  Реч-две о томе како је "господин Ђилас" "откачио" "екстремну десницу"

Конвој слободе

До понедељка увече, 31. јануара, центар Отаве је био пун камиона и аутомобила. На фотографијама се види колико се људи пешке придружи колони камионџија и дочекује их са заставама на мостовима и надвожњацима. Полиција Отаве је у недељу најавила да ће у понедељак почети да евакуише камионе из центра града, али је тада одлучила да одустане.

Мариан Тудор, 61, из Чиливака у Британској Колумбији, паркирао је свој камион пун хране за камионџије испред зграде парламента. Он је новинарима рекао да је спреман да остане у престоници док се пасоши вакцине не укину свим грађанима земље.

На друштвеним мрежама присталице Конвоја слободе изражавају наду да ће протестом бити стављена тачка на обавезну вакцинацију. Страсти су на врхунцу: „Морате да зграбите Трудоа за врат и добро га ударите за оно што је урадио “ , пишу на мрежама.

Сада камионџије блокирају не само престоницу , већ и предграђе Отаве. Блокирали су гранични прелаз Коуттс у западној Канади, северно од Свит Граса , Монтана, САД, блокирајући аутопут 15, главну комерцијалну артерију за снабдевање између САД и Канаде.

„Ми смо за то да деца не носе маске 10 сати дневно. Овде смо за бескућнике, ми смо овде за ветеране… Морамо да се уверимо да сви Канађани наступају заједно “ , каже менаџер изградње Дон Финлејсон, који се придружио камионџијама. Организатори протеста рекли су да ће остати у Отави док влада не укине принудне вакцинације.

Возачи камиона из Сједињених Држава намеравају да следе пример канадских камионџија. Почели су да формирају Конвој за спас Америке да марширају на Вашингтон и захтевају укидање ограничења због корона вируса.

„Амерички камионџије и грађани солидарни су са Канађанима против свих ограничења. Американци треба да стигну до наше северне границе што је пре могуће да би подржали канадски конвој, посебно на граници Детроит-Бафало/Нијагара. Чим Канађани успеју, повешћемо колону у Вашингтон… Сва америчка и канадска ограничења морају бити укинута! Морамо бити чврсти против ових злочина против човечности како бисмо окончали ограничења широм континента и широм света.

– стоји на сајту америчких камионџија.

Прочитајте још:  Ватрогасни хеликоптер се срушио у западној Канади, пилот погинуо

Подршка канадске владе јењава. Новински портал канадског телевизијског канала ЦТВ организовао онлајн анкету својих читалаца. На питање да ли подржавају Конвој слободе, 77% (12.590 од 16.247) испитаника одговорило је потврдно. Становници Отаве прикупили су 15 тона хране за камионџије.

Први резултати „Конвоја слободе” су евидентни. Премијер Саскачевана Скот Мо подржао је демонстранте и рекао да ће поништити пасоше за вакцину у свом региону.

Шеф Конзервативне партије Ерин О’Тул је 31. јануара у парламенту говорио са оптужбама на рачун владе. Оно што је почело као протест против присилне вакцинације претворило се у побуну против власти.

Владимир Прохватилов/ФСК.РУ

Превод:В.Т./Васељенска ТВ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *