БАЈДЕН ДАО ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Креће распоређивање америчке војске у Европи! Почиње размештање снага у Пољској и Румунији!

0

(фото:Вебтрибуне.рс)

Председник Џо Бајден званично је одобрио додатно распоређивање америчке војске у источној Европи, а очекује се да ће Пентагон у среду ујутру објавити да ће се трупе распоредити “у наредним данима”, рекли су амерички званичници за Си-Ен-Ен.

Распоређивање је доказ подршке савезницима у НАТО-у који се осећају угрожени руским војним потезима у близини Украјине, рекли су званичници.

Очекује се да ће Пентагон објавити да ће хиљаде додатних америчких војника бити распоређено на истуреним локацијама у Европи.

Распоређивање ће укључивати отприлике 2.000 америчких војника у Пољској и још неколико хиљада у југоисточне земље НАТО-а, укључујуц́и Румунију, рекли су извори.

САД су ставиле 8.500 војника у САД у појачану приправност у случају да се позову Снаге за реаговање НАТО-а и да су америчке снаге брзо потребне. Али САД и НАТО имају десетине хиљада других трупа које су већ у Европи које могу искористити за било какво додатно распоређивање у источноевропске савезнике; неке од трупа које ће ускоро бити распоређене већ су стациониране у Европи, рекли су извори, док ће друге доћи из оних у САД које су већ у појачаној приправности.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Трупе ће деловати на билатералној основи са својим земљама домаћинима, пошто НАТО још није активирао мултинационалне снаге за брзи одговор.

Си-Ен-Ен је прошле недеље известио да су САД и неколицина савезника разговарали о размештању још хиљада војника у источноевропским земљама НАТО-а пре било какве потенцијалне руске инвазије на Украјину као показивање подршке Украјни, која је суочена са агресијом Москве.

Бајден је прошлог петка такође рекао да ће преместити снаге „у блиској будућности“, пошто Русија наставља да јача снаге у близини Украјине, изазивајући страх од обнове инвазије чак и када се дипломатски напори за деескалацију тензија настављају.

Прочитајте још:  КАКО ЈЕ МОГАО ДА ЗНА? Бајден је 1993. био у Београду и састао се са Милошевићем, а онда најавио Сребреницу и рат на Косову

Курир

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *