У Подгорици тврде – дефинитивно је, пада Влада

0

EPA-EFE/ BORIS PEJOVIC

Влада Црне Горе дефинитивно ће пасти, јер предлог за изгласавање неповерења има довољан број посланичких гласова, кажу аналитичари.

Истичу да у оваквим ситуацијама одлуке о смени владе треба доносити рационално и сталожено.

Политички аналитичар Драгиша Јањушевић каже да је извесно да ће актуелној Влади бити изгласано неповерење. Верује, међутим, да су политичари спремни за договор о ономе што ће уследити.

“Мислим да ће управо тај императив тражења изласка из кризе приморати све актуелне чиниоце у парламентарном животу да седну за сто и да се договарају, да нађу решење које ће релаксирати наше друштво и наш грађански амбијент”, каже Јањушевић.

Смиривању тензија у друштву би, верује Јањушевић, могла допринети и оставка премијера.

“Оставка премијера Кривокапића релаксирала би тај амбијент, јер како се примиче дан гласања о неповерењу Влади, мислим да се та тензија помало диже”, сматра Јањушевић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да политичари дијалогом морају решити кризу, поручује и немачки амбасадор у Подгорици Роберт Вебер.

“Мислим да је ситуација веома јасна. Политичари у Црној Гори треба да реше ову ситуацију и није улога страних амбасада да се у то мешају”, истакао је Вебер.

Професорка Николета Ђукановић, међутим, сумња да ће политичари лако доћи до договора, имајући у виду разлике које их деле.

“Ја нисам просто сигурна да ће будућа Влада моћи да ужива стабилну већину и да се неће овакве дисфункционалности дешавати које смо могли видети протеклих годину и нешто дана”, сматра Ђукановић.

Кад је реч о протестима због најаве о смени Владе, саговорници у њима не виде ништа спорно и верују да неће бити радикализације.

Прочитајте још:  Чудно: Руски министар просвете поклонио Кадирову нови уџбеник историје

“Не желим ни да причам где би то могло одвести, нити желим да замишљам тај сценарио. Док су у форми мирних манифестација, два пута недељно, не видим опасност да могу да ескалирају у нешто што је нежељено”, каже Јањушевић.

Ђукановић мисли да црногорско бирачко ткиво има јачину и реално посматрање политичке ситуације коју ће, нада се, мењати на изборима, а не на некаквим радикалним протестима.

Наши саговорници закључују да сваком исходу, било мањинска, техничка влада или ванредни избори, треба приступити рационално, кроз дијалог који је Црној Гори ових дана преко потребан.

Да би дошло до изгласавања предлога у Скупштини Црне Горе потребан је 41 посланик од укупно 81 колико их је у црногорском парламенту.

Распоред снага је следећи:

Црно на бијело (УРА и Цивис) – четири посланика

Социјалдемократе – три посланика

Бошњачка странка – три посланика

Социјалдемократска партија – два посланика

Албанска коалиција “Једногласно” – један посланик

Демократска партија социјалиста и Либерна партија – 30 посланика

За будућност Црне Горе 27 – посланика

Албанска листа – један посланик

Мир је наша нација -10 посланика

Подсетимо ДПС је најавио да ће гласати за неповерење Влади, као и подносиоци иницијативе а то је коалиција Црно на бијело. Гласање за неповерење најавио је и Демократски фронт који је део листе За будућност Црне Горе.

Б92

Бонус видео:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *