На литар бензина држава узме скоро 90 динара

0

Foto: Pixabay

Цена горива у Србији је међу највећим у региону услед државних намета који чине 52,3 одсто малопродајне цене бензина и 51,3 одсто цене дизела, пише Данас.

На сваки литар безоловног бензина од 95 октана који кошта 170 динара нафтним компанијама иде 81,07 динара, а држави 88,92 динара.

Од тога акциза износи 57,84 динара, ПДВ 28,33 динара, накнада за обавезне резерве 2,6 динара и накнада за унапређење енергетске ефикасности 15 пара.

По закону о акцизама у Србији следи усклађивање са ценама на мало, које се обично дешава у фебруару, мада нема правила. Ако би се повећале за 7,9 одсто и када се на то повећање примени и ПДВ, то би значило поскупљење горива од око 5,5 динара по литру.

Тренутно је бензин у Србији међу скупљима у региону и заостаје само за Хрватском где је литар 1,51 евро и Грчком где је 1,795 евра.

Са евродизелом је још горе јер је скупљи само у Грчкој, док је литар евродизела у Србији скупљи за 42 динара него у Северној Македонији или 35 динара него у БиХ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дажбине на гориво временом су постале значајна ставка у буџету. Наиме, прошле године само акцизе, не рачунајући ПДВ и друге таксе, донеле су 182 милијарде динара у државну касу, а оригиналним буџетом било је предвиђено 170 милијарди.

У поређењу с околним земљама у Србији су убедљиво највеће акцизе на евродизел, 0,49 евроценти по литру, више него чак и у Грчкој, наводи Данас и додаје да се на крајње потрошаче свако поскупљење дизела брзо преноси кроз раст цена транспорта или производње у пољопривреди.

Прочитајте још:  Испливали докази: Вучић одобрио Рио Тинту да отвори рудник у марту 2022. године!

Данас, Бета / БиЗЛифе

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *