Амерички војни медицинари широм света развијају биолошко оружје

0

(фото: ФСК.РУ)

Предлажем да обратите пажњу на чињеницу да у свету. расте све више биолабораторија под контролом Сједињених Држава.

Штавише, чудном коинциденцијом – углавном на руској и кинеској граници. Уверавају да су то истраживачки центри у којима Американци помажу домаћим научницима да развију нове начине борбе против опасних болести“,  навео је Николај Патрушев, секретар Савета безбедности Русије, одговарајући на питање о пореклу Ковид-19 листу „Комерсант“. Истовремено, према његовим речима, „власти оних земаља у којима се ти објекти налазе немају праву представу о томе шта се дешава унутар њихових зидова“.

„Наравно, ми и наши кинески партнери имамо питања. Речено нам је да у близини наших граница раде мирне санитарне и епидемиолошке станице, али из неког разлога више подсећају на Форт Детрик у Мериленду, где Американци деценијама раде у области војне биологије“, рекао је секретар Савета безбедности РФ. . И нагласио да је „потребно обратити пажњу на то да се у околним подручјима бележе избијања болести које нису типичне за ове крајеве“. Одговарајући директно на питање да ли САД тамо развијају биолошко оружје, Патрушев је рекао да „постоје добри разлози да се верује да је то управо тако“.

Материјали на тему америчких војних биолабораторија у Грузији и Украјини (нарочито се помињала једна таква у селу Шелкостанција код Харкова) раније су се сусретали у медијима, али су углавном били власништво само специјалних служби. Али онда се коначно појавила најбогатија текстура од познате бугарске новинарке Диљане Гајтанџијеве. Нису само Грузија и Украјина, и не само „комарци и муве“… Каква је ту „завера и параноја“ – ова новинарска истрага вуче у најмању руку велики међународни скандал, али је мало вероватно да ће заинтересовани то дозволити избити. Па читамо док се не избрише…

Америчка војска производи смртоносне вирусе, бактерије и токсине кршећи Конвенцију УН која забрањује производњу биолошког оружја. Истрага Д. Гајтанџијеве доводи до овог закључка.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Документи Пентагона које је објавила откривају шокантне чињенице о дугогодишњем програму војних биолошких експеримената у Сједињеним Државама и широм света. Војни научници који су на дипломатском пољу тестирају вештачки створене вирусе у лабораторијама Пентагона у 25 земаља.

Стотине хиљада људи су систематски и циљано изложени опасним патогенима. Америчке биолабораторије финансира Војни ДТРА, ЦБЕП програм вредан 2,1 милијарду долара који функционише у бившем Совјетском Савезу (Грузија и Украјина), на Блиском истоку, у југоисточној Азији и Африци.

Менаџери војних програма ДТРА су приватне компаније. Они нису директно одговорни америчком Конгресу и могу да заобиђу закон због недостатка директног надзора. Њихово цивилно особље ужива дипломатски имунитет, иако њихови представници нису дипломате. Тако приватне компаније раде у име владе САД под дипломатским покрићем без директне контроле државе домаћина. Иначе, ову праксу ЦИА често користи за прикривање тајних агената.

Прва зона биолошког оружја по обиму и значају је Грузија. Центар Лугара налази се 17 км од Вазиани ваздухопловне базе у предграђу Тбилисија.

Војни програм спроводе биолози из Америчке војномедицинске групе у Џорџији (УСАМРУ-Г) и приватни извођачи по савезном уговору са ДТРА. Биолошка лабораторија са високим степеном биобезбедности доступна је само грађанима САД који имају приступ поверљивим информацијама. Они, као што је већ напоменуто, имају дипломатски имунитет који им је додељен према Међувладином споразуму са Грузијом о сарадњи у области одбране (2002).

Према америчком Федералном регистру, Лугар центар проучава биолошке агенсе (антракс, туларемија), вирусне болести (на пример, конго хеморагична грозница) и добија биолошки материјал „за будуће експерименте“.

Овде послују три приватне америчке компаније – ЦХ2М Хил, Бателе и Метабиота. Они спроводе савезне пројекте у вези са биолошким истраживањима које спроводе ЦИА мрежа и друге владине агенције.

ЦХ2М Хил је потписао уговор са ДТРА за 341,5 милиона долара у оквиру Пентагоновог програма за биолошке лабораторије у Грузији, Уганди, Танзанији, Ираку и земљама југоисточне Азије. Иначе, скоро половина ове суме (161,1 милион долара) је уговорена за Лугар центар.

Бателе је, заузврат, подизвођач вредан 59 милиона долара.Компанија има велико искуство са биолошким агенсима, пошто је већ радила на Програму наоружања како би испунила 11 уговора са америчком војском у недавној прошлости (1952-1996). Компанија развија високо токсичне хемикалије и биоактивне патогене за снабдевање широког спектра владиних агенција САД. Баттелле има 2 милијарде долара у програмима државних набавки и налази се на 23. месту на листи 100 најбољих америчких извођача радова.

Током протекле деценије, Бателе је управљао Националним центром за биолошку безбедност (НЦББ) у Форт Детрику, Мериленд, по уговору са Министарством за унутрашњу безбедност (ДХС). Компанија извршава два десетогодишња савезна уговора за 344,4 милиона долара (2006-2016) и 19,9 милиона долара (2015-2026).

Прочитајте још:  У Загребу се срушио дрон који је долетео из Украјине?

Према документима, биолошка лабораторија врши генетски инжењеринг патогена и процену њиховог потенцијала као узрочника биотероризма, нове неконвенционалне начине заразе таквим агенсима, тестове ерозије на приматима…

Биолабораторије Пентагона, којима управља америчка компанија Метабиота Инц., такође су радиле у епицентру епидемије еболе у ​​западној Африци. Поред тога, добили су 18,4 милиона долара у оквиру програма ДТРА у Грузији и Украјини за научне и техничке саветодавне услуге.

У свом званичном видеу објављеном на Интернету, компанија нуди следеће услуге: истраживање биолошких опасности на лицу места, откривање патогена, одговор на епидемију и клиничка испитивања.

Вештаци су у мишљењу од 17. јула 2014. године оптужили Метабиота Инц. у узгоју малигних крвних зрнаца у лабораторији у Сијера Леонеу и погрешне дијагнозе здравих пацијената којима је дијагностикована хеморагична грозница (компанија је званично демантовала ове наводе).

Амерички војни биолози такође припремају ентомолошки рат (врсту биолошког ратовања који користи инсекте за ширење заразних болести). Документи из програма у Грузији показују да Пентагон доследно врши таква испитивања инсеката.

Центар Лугар је 2014. године опремљен специјалним постројењем за узгој инсеката и покренуо пројекат Пешчана мува у Грузији и на Кавказу. У 2014-2015 пешчане мушице врсте флеботомина су истражене у другом пројекту, Активности надзора акутне грознице.

И није случајно што су 2015. године Тбилиси напале муве које уједају. Живе у затвореном простору, углавном у купатилима, током целе године, што није типично за ову врсту мува (обично је њихова сезона гнежђења на југу врло кратка – од јуна до септембра). Жртве тврде да су се муве размножавале у њиховим купатилима, а уједале су људе док су се купали…

Од почетка реализације овог пројекта, суседни руски Дагестан су напали исти инсекти као и у Грузији. Према речима локалног становништва, изазивали су осип на кожи на местима угриза, живели у канализацији и појављивали се у кадама. Флеботомине муве носе опасне паразите у својој пљувачки и, када их угризу, преносе их у људску крв.

Болест коју ове мушице изазивају одмах је изазвала велико интересовање у Пентагону. 2003. године, током кампање у Ираку, америчке војнике су напале и тешко уболе пешчане мушице, што је резултирало лејмонијазом. Болест је честа у Ираку и Авганистану. Ако се не лечи благовремено, акутни облик болести је фаталан.

Криминална истраживања у области ентомологије већ дуго спроводи Пентагон. У извештају америчких биолога са елоквентним насловом „Зглавкари од медицинског значаја у Азији и европском делу СССР-а” (1967) он наводи све локалне инсекте, детаљно карактерише њихово станиште и болести које носе. Уједи мува које живе у канализацији се такође помињу у овом документу.

Једно време, Јенкији су спроводили теренска испитивања са тропским врстама бува Ксенопсилла цхеопис како би проценили прикладност ових инсеката у биолошком рату.

Не мање од милион Биг Буз. Аеугупти комараца је вештачки узгојено. Затим се трећина ове количине ставља у муницију и ослобађа из авиона, или се распршује по земљи. Према речима стручњака, комарци су безбедно преживели прскање и халапљиво су пили крв људима након слетања.

Са значајног дела извештаја о овој операцији још увек није скинута тајност. А то, највероватније, значи да је криминална операција још увек у току. Аедес Аегипти су преносиоци опасних болести као што су тропска грозница, цхикунгуниа и цица (вирус који изазива генетске малформације код новорођенчади).
Ни операција Белвеатер није завршена: америчка команда за хемијска истраживања (Одсек за биолошко ратовање) тестира узорке комараца како би проценила број уједа и факторе који утичу на ефикасност уједа.

Војни експерименти са тропским комарцима и крпељима, кажу стручњаци, и даље се изводе у Грузији. Одабране уобичајене врсте комараца и бува (претходно обучене у оквиру Програма војног биолошког оружја) се проучавају и прикупљају за истраживање и тестирање у Центру Лугар.

Комарац Аедес албопицтус је преносилац жуте грознице и акутне денга грознице. Према Европском центру за контролу и превенцију болести, налази се у суседној Русији (на Краснодарској територији), и северној Турској (на граници са Грузијом).

У Грузији су 34 особе намерно заражене хеморагичном грозницом из Конга. Ова грозница је узрокована инфекцијом вирусом који носи тик. Дошло је до избијања болести. Три пацијента су умрла.

У исто време, биолози Пентагона проучавају вирус у Грузији који је развио ДТРА у оквиру програма Епидемиологија фебрилних болести изазваних денга и другим арбовирусима. Пројекат подразумева тестирање пацијената са симптомима грознице и прикупљање крпеља за лабораторијске анализе као могућих носилаца конго хеморагичне грознице.

Познато је да су слепи мишеви извор еболе, блискоисточног респираторног синдрома (МЕРС) и других смртоносних болести. Међутим, још није у потпуности схваћено како ови вируси доспевају до људи. ДТРА води низ пројеката за проучавање војних патогена код слепих мишева у оквиру Кооперативног програма биолошке сарадње (ЦБЕП).

Прочитајте још:  Нова чешка влада одустала од обавезне вакцинације против ковида-19

Сматра се да је сој МЕРС-ЦоВ који носе вирус који се шири директно на људе или скаче на камиле, а затим и на људе. МЕРС-ЦоВ је један од вируса генетски модификованих у Сједињеним Државама и проучава се у Пентагону. Истраживање је усмерено на повећање инфективности и потенције патогена. Имајте на уму да су такви криминални експерименти двоструке сврхе легални у Сједињеним Државама…

Такође, туларемија, позната као “зечја грозница”, класификована је као агенс биотероризма и амерички војни биолози су је пажљиво проучавали у недавној прошлости. Интерес Пентагона за ову болест и њене преносиоце, гриње и глодаре, траје до данас.

ДТРА спроводи бројне експерименте са туларемијом и другим изузетно опасним патогеним пројектима, поново у Грузији.

Украјина нема право да контролише америчке војне биолошке лабораторије на својој територији.

Према споразуму између америчког министарства одбране и украјинског министарства здравља, који је потписан још 2005. године, украјинска влада „нема право да јавно открива поверљиве информације“ према америчком програму. У међувремену, Пентагон има слободан приступ украјинским државним тајнама.

Први у низу споразума између Сједињених Држава и Украјине је стварање Научно-технолошког центра (СТЦУ). Ову међународну организацију финансира америчка влада и добила је дипломатски статус. Током протеклих 20 година, центар је у овај пројекат уложио 285 милиона долара.

Једна од биолабораторија Пентагона налази се у Харкову, где је у јануару 2016. за само два дана умрло 20 украјинских војника од свињског грипа, а још 200 је хоспитализовано у тешком стању. Влада Украјине сматрала је непотребним да пријави њихову каснију смрт. До марта те године, још 364 особе у Украјини су умрле од грипа (81,3% случајева). Смрти су узроковани А(Х1Н1)пдм09, сојем који је изазвао пандемију свињског грипа 2009. године.

У јануару 2018. у Николајеву је хоспитализовано 37 људи. Локална полиција истражује „контаминацију вирусом људске имунодефицијенције и другим неселективним болестима“. Пре три године, више од 100 људи у другом украјинском граду оболело је од колере. Сматра се да су обе епидемије узроковане контаминираном водом за пиће. У Запорожју је у лето 2017. хоспитализовано 60 особа са хепатитисом А. Узрок инфекције, према званичним извештајима украјинских лекара, остао је нејасан.

У Одеској области, 19 деце – гостију сиротишта – хоспитализовано је због заразне болести у јуну 2017. године. У новембру исте године у Харкову је регистровано 29 случајева хепатитиса А. Вирус је изолован у контаминираној води за пиће.

Још 2011. године у Украјини су 33 особе заражене колером. Епидемија се поновила 2014. године, када је више од 800 Украјинаца дијагностиковано овом опасном болешћу. А 2015. године у Николајеву је регистровано више од 100 нових случајева колере …

Иначе, мимо пажње јавности је прошла и чињеница да је 2014. године Москву погодио нови и изузетно опасан сој колере (Вибрио цхолера) са истом генетском структуром као у Украјини. Урађено генетско тестирање потврдило је да је изоловани сој у руској престоници исти као узрочник епидемије у суседној Украјини.

Иначе, једна од америчких компанија које раде у Украјини – Јужни истраживачки институт (СРИ) – спроводи истраживања везана за колеру, као и за грип и зику – болести од „војног значаја“ по мишљењу Пентагона.

У Украјини послују још две америчке биолошке компаније – Блек & Воч и Метабиота. Блек & Воч је потписао уговор са ДТРА од 198,7 милиона долара за изградњу и опремање биолога у Украјини (два петогодишња уговора 2008. и 2012. на укупно 128,5 милиона долара), као и у Јерменији, Азербејџану, Вијетнаму, Немачкој, Камеруну, Тајланду и Етиопија.

Метабиота Инц. је заузврат добила 18,4 милиона долара у оквиру ДТПА програма у Грузији и Украјини. Компанија је добила још 3,1 милион долара (2012-2015) за рад у Сијера Леонеу, једној од земаља које су највише погођене вирусом еболе.

Међутим, УНИИ је био главни подизвођач за украјински програм од 2008. године, а био је и подизвођач за истраживање војног антракса од 2001. године. Главни извођач радова Пентагона је Адвенсед Биосистемс. Иначе, Јужни истраживачки институт је 10 година (2006-2016) платио 1,28 милиона долара за лобирање својих интереса у Конгресу, Стејт департменту и Министарству одбране САД.

У Украјини је 2016. регистровано 115 случајева ботулизма, од којих је 12 било са смртним исходом. Наредне године, украјинско Министарство здравља потврдило је 90 нових случајева, од којих је осам умрло од тровања ботулинским токсином, једним од најотровнијих биолошких токсина. Ботулизам је ретка и изузетно опасна болест коју изазива токсин изолован из бактерије Цлостридиум ботулинум. Један грам овог токсина убија до милион људи. Тровање узрокује парализу мишића, респираторну инсуфицијенцију и на крају смрт ако хитна медицинска помоћ није одмах доступна. Начини ширења – путем аеросола или контаминиране хране и воде…

Прочитајте још:  Министарство одбране РФ: Руске оружане снаге уништиле су више од 2.700 украјинских војних циљева од почетка операције

Према извештају Пентагона, ботулинум токсин, као и антракс, бруцелоза, туларемија, тестирани су као биолошко оружје од стране америчке војске… Упркос званичном окончању биопрограма још 1969. године, америчка војна документа доказују да је иста опасна експерименти трају до данас.

Америчка војска производи биоактивне супстанце у специјалном војном објекту у дивизији Дугвеј у Јути, још 2012. године. Овај полигон је под командом за тестирање и евалуацију Министарства одбране. За производњу биоактивних супстанци одговорно је посебно одељење са гласним називом “Одељење природних наука”. Према извештају војске, научници ове јединице производе и тестирају аеросол са биолошким агенсима у специјалном објекту за тестирање – Лотар Саломан Лајф Сиенсес Тест Фацилити (ЛСТФ). Лабораторија за тестирање Лајф Сциенсес ствара и концентрише бактерије у такозваном ферментору капацитета до 1500 литара.

Следећа лабораторија врши сушење и млевење готовог биолошког материјала. Након тога се спроводе аеросолни тестови са биоактивним супстанцама у посебним коморама.

Документи показују да америчка војска производи, садржи и тестира аеросол најсмртоноснијег токсина до сада познатог – ботулинум неуротоксина. Министарство војске је 2014. године купило 100 мг ботулинум токсина за тестирање у Дугвеју. Према војним документима, биолошко оружје за напад може да се монтира на возило или да се носи на леђима као ранац, уз могућност уградње пумпе за већу ефикасност ширења. Ови спрејеви ће се прскати у дозама од 50 до 500 мл биоаеросола у минути из контејнера од 12 литара…

У прошлости је америчка војска вршила теренска испитивања бактериолошког оружја, од 1949. до 1968. године извршено је 27 таквих тестова, од којих неки на јавним местима.

ДТРА, агенција која управља војним програмом у Лугар центру у Грузији, осумњичена је за инцидент који се догодио у Чеченији у пролеће 2017. Опрезни мештани пријавили су да је дрон прскао бели прах дуж руске границе са Грузијом. Иначе, гранична полиција Грузије из неког разлога није коментарисала овај инцидент …

Пентагон је 2020. уложио 65 милиона долара у генетски инжењеринг. Генетски модификовани вируси присутни су у ткивима генетски модификованих инсеката. Агенција за одбрамбена истраживања (ДАРПА) доделила је уговоре са седам компанија за инсектициде у оквиру програма Сафе Генес. Генетске промене се врше новом технологијом ЦРИСПР-Цас9.

Поред генетског инжењеринга код инсеката и вируса, Пентагон спроводи илегалне експерименте за промену генетског кода код људи. ДАРПА покушава да убаци нови 47 вештачки хромозом у људску ћелију. Овај хромозом ће носити нове гене који ће се користити за генетски модификовање људи.

Иначе, између 2008. и 2014. САД су уложиле 820 милиона долара у синтетичку биологију. Највећи део ових инвестиција долази из буџета Министарства одбране. Већина истраживања је потпуно поверљива. Истина, извештај америчког ваздухопловства „Биотехнологија: генетски модификовани патогени” даје увид у неке од научних радова војних научника. Проучавали су пет група генетски модификованих патогена који би се могли користити као биолошко оружје. Ово „двоструко“ биолошко оружје (смртоносна комбинација се састоји од два вируса) садржи болести које мењају домаћина (животиње које „скачу“ на људе, као што је вирус еболе), и латентне вирусе, тзв. болести дизајна.

Дакле, етничко биолошко оружје (биогенетско оружје) је оружје које првенствено напада одређене етничке групе или генотипове. Иако званични развој таквог оружја никада није јавно потврђен, документи доказују да Јенкији прикупљају биолошки материјал од добро дефинисаних етничких група, односно Руса и Кинеза.

Америчко ваздухопловство посебно прикупља руске узорке РНК и синусног ткива, информације о којима се објављују у Државном регистру јавних набавки. Поред Руса, према информацијама из истог Регистра јавних набавки, САД прикупљају биолошки материјал од здравих и оболелих од рака у Кини.

Према овим информацијама, амерички Национални институт за рак прикупио је биолошки материјал од 300 Кинеза из провинција Линксијан, Зенгџоу и Ченгду.

Кинески биолошки материјал, укључујући пљувачку и канцерогено ткиво, прикупља се и проучава у оквиру бројних америчких федералних пројеката.

Следеће куповине узорака кинеског биоматеријала пуштене су у Федерални регистар САД: узорци за генотипизацију ДНК, блокови ткива рака дојке, узорци пљувачке из 50 породица, генотип 50 СНП за узорке ДНК, генотипови из 3.000 случајева рака желуца и 3.000 контролних тестова.

У закључку, подсећамо да Осмо поглавље Римског статута Међународног кривичног суда јасно дефинише биолошке експерименте као ратне злочине. Међутим, Сједињене Државе, нажалост, нису потписница овог међународног уговора и стога не могу бити одговорне за ратне злочине…

То је штета.

Александар Владимирович Пронин – пуковник, војни новинар/Столетие.ру

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *