Протест радника у Нишу: Нека нам Вучић плати зарађено, после нека дели осталима

0

Foto: Miljana Isailović

Некадашњи радници пропалих друштвених фирми у Нишу данас су се поново, по ко зна који пут, окупили испред Градске куће у Нишу у знак протеста што им још нису исплаћене заостале зараде.

Бивши радници Електронске индустрије, Машинске, Јастрепца, Грађевинара и других предузећа подсетили су да је без зарађених плата, након пропадања друштвених фирми, у Нишу остало око 9.000 радника, а поједини од њих имају и више од 100 неисплаћених плата.

Такође су подсетили да највећи број радника већ годинама има „црно на бело“ да им зараде нису исплаћене, односно имају извршне судске пресуде за наплату потраживања, а такође већ годинама добијају обећања, а не и оно што им припада.

„Тражимо само оно што смо зарадили, ни динар више. Нека нам Вучић исплати то што смо зарадили, а после нека дели онима који нису зарадили. Нека даје и 1.000 евра, а не само 100 евра, али ако пара има треба да их добијемо ми што смо поштено радили и градили ову земљу“, истакао је један од окупљених радника.

Некадашњи радник Електронске индустрије Стојан Алексић рекао је да су на папиру многи радници милионери, јер имају извршне пресуде у којима јасно пише да треба да им се исплати по милион или два, али да заправо живе у великој беди.в

“Рачуни за струју, воду и све остало стижу и то мора да се плати одмах иначе вам одмах на врата закуцају извршитељи и попишу вам ствари. На која врата ми да покуцамо да би добили наше плате? Многи радници су се разболели и умрли, а плате нису дочекали. Међутим, ту су наследници, то не може да остане неисплаћено”, изјавио је Алексић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  ВИKИЛЕАKС ОТKРИВА: Вучић и Стефановић пристали да признају Kосово, да би остали на власти!

Радосав Спајић, некадашњи радник Фабрике пумпи “Јастребац”, приликом обраћања окупљеним радницима рекао је да су добили обећање градоначелнице Ниша Драгане Сотировски да ће уговорити састанак у Влади Србије на којем ће се разговарати о исплати заосталих плата.

“Прошлог петка смо се састали са градоначелницом и обећала је да ће нам у року од 10 дана уговорити састанак у Влади. Једна њена сарадница је добила задужење да у суду добије информацију о броју радника који имају извршне судске пресуде и укупан износ потраживања, а друга сарадница је добила задатак да у Центру за социјални рад „Свети Сава“ добије податак колико је радника протеклих година добило помоћ, најпре од 10.000 динара, а потом 21.300 динара”, истакао је Спаић.

Он је подсетио да су право да се пријаве за социјалну помоћ имали радници који имају извршна судска решења о исплати заосталих зарада, као и они који су одустали од тога да туже фабрику у којој су радили, али имају потписане споразуме о томе.

Спаић је казао да се ради свакако великом броју радника и великим износима, јер само радници “Јастрепца”, њих 650 потражују за неисплаћене плате око два и по милиона евра.

Окупљени радници казали су да нису заборавили обећања Александра Вучића и Ане Брнабић да ће им плате бити исплаћене.

Подсетили да им је у јесен 2016, када је Влада Србије била у Нишу, Александар Вучић обећао да ће до краја те године бити исплаћени.

Потом је, навели су, фебруара 2017. године када је полагао камен темељац фирме “Леони”, Вучић рекао да ће проблем заосталих плата бити решен, а када је отварао ту фабрику, априла 2018. године, рекао је да су овластили премијерку Ану Брнабић да у року од три дана да коначно решење.

Прочитајте још:  Да ли су снови српске елите о војној неутралности реални?

Такође су навели да им је Ана Брнабић приликом боравка у Нишу, јуна 2020. године обећала да ће њихов проблем бити решен “по хитном поступку”.

Радници су најавили да ће се наредног петка поново окупити испред Градске куће како би сазнали шта је договорено на састанку у Влади Србије, уколико, додали су, тај састанак уопште буде одржан.

Нова.рс

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *