Добију повећање, али га и не осете: Који радници, усред инфлације, једини виде реалан раст плата?

0

(Фото: Pixabay)

Запослени у америчком сектору забаве и угоститељства, који укључује конобаре, куваре и хотелске службенике, примећују да су њихове плате прилагођене инфлацији порасле за 2% од децембра 2019. године

Многи радници у САД сада добијају повишице, али исто тако – за многе – то повећање не значи много. Зашто? Зато што је инфлација узела маха и цене непрестано скачу, у свим областима.

Уствари, плате су испод нивоа на ком су биле пре пандемије, ако се у обзир узме раст цена.

Зараде прилагођене инфлацији, које су у сталном паду од средине 2020. године, тренутно су 1,2% испод у односу на децембар 2019, према анализи кварталних података Индекса трошкова запошљавања, Џејсона Фурмана, професора економије на Универзитету Харвард.

Индекс мери плате и дневнице, заједно са здравственим, пензијским и другим бенефицијама. У прошлој години, плате прилагођене инфлацији пале су за 2,4%. Али, постоје радници у неколико индустрија који траже мала повећања, након што су узели у обзир скок цена.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Запослени у сектору забаве и угоститељства, који укључује конобаре, куваре и хотелске службенике, примећују да су њихове плате прилагођене инфлацији порасле за 2% од децембра 2019. Ипак, чак ни ови радници не раде тако добро као пре пандемије, када су њихове плате расле још бржом стопом у односу на инфлацију, рекао је Фурман.

“То је један од ретких сектора у којима људи остварују добитке, само што је темпо тих добитака такође успорен”, додао је, а преноси ЦНН.

Иза њих су радници у сектору малопродаје, што подразумева продавце, касире и представнике корисничких служби, а чије су плате – прилагођене инфлацији – порасле за 1,2 одсто у последње две године.

Прочитајте још:  Масовна самоубиства у америчкој војсци

Запослени у сектору трговине на велико, као што су возачи камиона, забележили су повећање плата од 0,1% након прилагођавања инфлацији, током овог периода. Сви ови радници, од којих су многи изгубили посао на почетку пандемије усред широко распрострањених блокада, сада су масовно тражени.

Радници са најнижим платама бележе најбржи раст. Они су једини забележили повећање зарада у последње две године, након што се узме у обзир инфлација. Али, добици су били прилично скромни. Њихове реалне плате су порасле по годишњој стопи од 0,6% између 2019. и 2021. године, према Фурмановој анализи података о платама Федералне резервне банке Атланте.

Све очи су сада упрте у оно што се дешава са инфлацијом 2022. године. Федералне резерве се спремају да подигну каматне стопе, у покушају да сузбију растуће цене. Многи економисти очекују да ће инфлација достићи врхунац почетком ове године. Фурман је сагласан да ће се инфлација вероватно смањити током 2022, али да ће повећање плата остати снажно. “Очекујем да ће радници ове године остварити добитке – али стварне добитке”, додао је.

Телеграф

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *